Нова дума

Най-успешният български филм за годината LOVE.NET вече е онлайн

Най-успешният български филм за годината LOVE.NET вече е онлайн

24 ноември 2011

От 18 ноември за първи път се предлага легална онлайн дистрибуция на български филм. Хитът на годината LOVE.NET може да бъде гледан официално, срещу символично заплащане, след регистрация в сайта www.netcinema.bg. (До него може да достигнете и чрез банера в уебстраницата на „Нова дума”.) Софтуерът и дизайнът на страницата са разработени по модела на световни сайтове за отдаване под наем и продажба на филми. Гледането става в реално време, със „стрийминг”, който позволява да се спира, връща и гледа повторно през целия период на наемане.

„Интернет може да бъде пълноценна нова платформа за нашето кино. И е естествено българският филм за нета да бъде първи в него”, споделят от продуцентската къща на филма – „Мирамар филм”. Сайтът предлага и допълнителен бонус –новият клип в 3D формат на песента на D2 “Cherry Tree” от филма, но с български текст и българско заглавие “В съня”.

Само срещу сумата от 2,40 лв. с ДДС (или 1,20 евро) всеки може да вземе под наем LOVE.NET за 12 часа. Предлагат се всички основни възможности за разплащане – чрез sms, кредитни и дебитни карти, системите e-pay и paypal. Може да се избира и между високо и по-ниско качество на видеото в зависимост от интернет връзката на потребителя.

LOVE.NET е модерна приказка за любовта, която се случва благодарение на и въпреки интернет. Филмът проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и историите на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства. LOVE.NET разказва за любовта във всичките й проявления – за неизбежната и необяснима любов, за повърхностната егоистична любов, за обвиняващата и опрощаваща любов, за горчивата сладост на изневярата и сладката болка на отмъщението...

В главните роли са Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева, Диана Добрева, Диляна Попова, Джон Лоутън, Йорданка Кузманова, Владимир Пенев и др.

LOVE.NET излезе в кината на 1 април тази година. Филмът с режисьор Илиян Джевелеков събра над 206 000 зрители и се нареди в класацията топ 10 на най-добрите бокс офис постижения в България за всички времена.

Международната премиера на филма се бе през месец юни в рамките на Московския международен кинофестивал. На Фестивала на българския игрален филм „Златна роза” филмът получи награда за най-добра женска роля (Лилия Маравиля), най-добър сценарий (Нели Димитрова, Матей Константинов, Илиян Джевелеков) и награда за дебют в лицето на режисьора Илиян Джевелеков. LOVE.NET се представя и в състезателни и паралелни програми на престижни международни фестивали, сред които в Братислава, Калкута, Бахамите.

„Ако е успешна инициативата, ще я предлагаме и на колегите си. Особено доволни ще бъдат българските емигранти по света, сред които има голям глад за български филми.

Ще можем да качваме стари продукции, за които те си спомнят с умиление. Питали са ме дали нося дискове с филми като „Вчера”, „Момчето си отива”, „Хан Аспарух”, „Оркестър без име”, филмите с Тодор Колев”, каза на пресконференция при представянето на сайта www.netcinema.bg Илиян Джевелеков.

„И в България мнозина зрители нямат възможност да видят LOVE.NET в кината. Те постоянно задават въпроси как могат да получат достъп до него. Доскоро нямаше нито едно кино по протежение на културния бряг на Дунав от Видин до Силистра. От миналата година има едно-единствено кино – в Русе. В Западна България, на юг, в Тракия, Странджа няма кино!

Последното кино след Пловдив до границата с Турция е в Стара Загора. Дори на официалния фейсбук профил на филма често се задава въпросът „Откъде мога да го дръпна?”. Като че ли това е нещо съвсем редно и нормално”, допълни продуцентът Матей Константинов.

С онлайн разпространението на LOVE.NET продуцентите предлагат още една възможност: да спрем да бъдем пирати. Специални усилия са положени за сигурността на сайта www.netcinema.bg. Освен това видеото, подадено към всеки отделен потребител, е маркирано с уникален номер и може да бъде проследено.

„Въпреки всичко, не е изключено филмът да бъде качен в торентите и тогава ще разчитаме на съзнателния избор, който трябва да направим като зрители. С личното ни съдействие ощетяването на българското кино може да бъде спряно”, казват още от продуцентската компания и призовават собствениците на пиратските сайтове да направят изключение за българските филми.

Да не става както при пускането на „Дзифт” (също продуциран от „Мирамар филм”), който за една нощ е свален 80 хил. пъти. „Вече твърде дълго време крадем интелектуален труд с удобното оправдание, че дори да искаме да платим, продуктът не е достъпен - казва Матей Константинов. - Сега имаме възможност само срещу едно евро да гледаме високо качество и да спим спокойно, че не сме престъпили закона.”

Инициативата е подкрепена от Министерство на външните работи, Министерство на културата и Националния филмов център. Медийни партньори са в. „24 часа”, webcafe.bg, cinefish.bg, „Програмата”, в. „Нова дума”, bgnes.com, news.bg, mail.bg, gepime.com, romans.bg, elmaz.com, в. „168 часа”, сп. „Хай клуб”, кино „Арена”, в. „Пламък”, в. „България сега”.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: