Нова дума

Започнаха летните намаления

3 юли 2013

От понеделник, 1 юли, започнаха летните намаления – известните „rebajas de verano”. Специалистите от търговския бранш очакват, че по време на намаленията ще бъдат похарчени средно по 50 евро на човек от населението, въпреки тежкото икономическо положение, безработицата и общото обедняване.

Тази цифра не съвпада с проучването, извършено от Федерацията на независимите консуматори (Federación de Usuarios y Consumidores Independientes, FUCI), което твърди, че през тазгодишните намаления ще се похарчат средно по 72 евро на човек – с 20% повече в сравнение с миналогодишните, когато покупките бяха средно за 60 евро на човек.

През този период в сектора на конфекцията и обувките обикновено се извършват 75% от всички продажби. Собствениците на търговските обекти на дребно – с 35 месеца подред спад на продажбите - се надяват на „приемливи приходи от намаленията”, през периода на които те извършват 25% от годишния си оборот. За тях кампанията на пролетните намаления беше много слаба – поради лошото време и икономическото положение – и затова се надяват на лятната. Новият закон за намаленията им дава известно предимство: вече не е задължително стоката със свалената цена да е била изложена за продан на предишната цена поне един месец. Разрешава се и да има намаления по всяко време, не само през кампаниите.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: