Нова дума

„Окото” на пътната полиция засича известни личности

21 март 2013

Радарите на пътната полиция все по-често засичат футболисти, политици, тореадори и други известни личности, които би трябвало да служат за пример на обществото, когато седнат зад волана.

Последните известни случаи са на играчите от Реал Мадрид – Осил и Марсело Виера. При бразилеца положението е по-тежко, тъй като е пресякъл неправилно пешеходна пътека, шофирайки с отнети всички точки от книжката му. „Съдиите”, т.е., полицаите, спрели Марсело, разбрали, че фактически няма право да управлява МПС, и... ”червен картон” – ще бъде изправен пред съд.

Не по-малко тежко е нарушението на неговия съотборник Карим Бенсема, който карал автомобила си по M-40 на Мадрид със скорост от 216 км/час – двойно по-висока от разрешената. През същия ден, 3 март, друг мадридски футболист – Есиен– е карал със 150 км/час и е бил глобен. А техен съотборник е шофирал толкова бързо по същия път – с 260 км/час – че радарът не е успял да фиксира регистрационния номер на автомобила.

Играчът на Райо Валекано - Педро Ботело, който даже няма шофьорска книжка, се блъсна в кола на пътната полиция; отгоре на всичко пробата показала, че е карал пиян.

Има и други в подобно положение. Бившият германски футболист Микаел Балак, например, няма право да шофира по пътищата на Испания година и половина, тъй като е карал с 211 км/час по магистралата A-5, близо до Трухийо (провинция Касерес).

Въпреки че не са били санкционирани, зрителите на телевизионни предавания видяха как Икер Касияс шофира с гипсирана ръка, въпреки че това е забранено, или как играчът на Барселона Жерар Пике вози току-що родения си син без задължителните предпазни мерки. Тореадорът Хосе Ортега Кано също не поставил бебето си в изискваното от регламента столче, когато го превозвал с автомобила..

Осем месеца без шофьорска книжка за жокея Алваро Мунюос Ескаси, наказание за шофиране в пияно състояние на професор Хесус Нейра, председателят на младежката организация на Partido Popular Игнасио Уриарте трябваше да си подаде оставката като член на парламентарната комисия по пътнотранспортна сигурност, след като беше засечен, че шофира пиян. Има и доста други подобни инциденти.. Фрапиращ е случаят с президента на Испанската федерация по автомобилизъм Carlos Gracia Fuertes. На този 71-годишен човек от Сарагоса, който е начело на федерацията от 1984 г., му беше отнета свидетелството за правоуправление, тъй като беше хванат да шофира в пияно състояние, водейки автомобила си в забранена противоположна посока в центъра на арагонската столица..

Генералната дирекция по движението поставя въпроса за примера, който би следвало да дават на обществото известните личности.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: