Нова дума

Принц Фелипе навърши 45 години

Принц Фелипе навърши 45 години

7 февруари 2013

Около 13.00 часа на 30 януари 1968 г. 30-годишният принц Хуан Карлос де Борбон се обадил по телефона на Франко, за да му съобщи, че съпругата му София току-що е родила третото им дете – момче. Дикаторът попитал: ¿es machote? (мачо, здрав, силен). Принцът отговорил: “Да, генерале, като баща си”. Бебето било едро, русо, със сини очи. Кръстили го Фелипе (на името на Фелипе V – първият Борбон, който заема трона на Испания) Хуан Пабло Алфонсо на Вси Светии де Борбон и Гърция.

…На 30 януари 2013 г. 45-годишният престолонаследник Фелипе – принц на Астурия (титла, датираща от 1388 година, на наследниците на короната на Кастилия), принц на Виана (като наследник на кралство Навара от 1424 г. насам), принц на Жирона, херцог на Монтбланк, граф на Сервера и сеньор на Балагер (Каталуния) – официално откри в Мадрид туристическото изложение ФИТУР.

На фона на проблемите, свързани с кралската фамилия (тези дни следствието извади нови доказателства за корупционните действия на зетя на краля Иняки Урдангарин и като че ли затваря кръга около сестрата на Фелипе инфантата Кристина, която вероятно е знаела за непочтеното поведение на съпруга си, а може би е и участвала в някои от неговите съмнителни сделки), беше логично да няма никакви публични церемонии, свързани с годишнината.

Наскоро в едно телевизионно интервю крал Хуан Карлос заяви, че испанската монархия никога в историята си не е имала по-подготвен престолонаследник от принц Фелипе и подкрепя напълно неговата институционна дейност.

Но за разлика от холандската кралица Беатрикс (негова връстница), която съобщи, че ще се откаже от поста си през април в полза на своя син принц Вилем-Алезандър Клаус Георг Фердинанд - принц Орански, принц Нидерландски, принц Оран-Насау (връстник на Фелипе) - с аргумента, че “новото време изисква нови хора”, испанският крал заяви, че е в отлична форма и даде да се разбере, че няма намерение да абдикира. Нормално. В Нидерландия това е традиция – майката на Беатрикс Юлияна абдикира през 1980 г. в полза на дъщеря си; Юлияна също беше получила престола от своята майка. В Испания е друго. При Борбоните няма такава традиция (бащата на Хуан Карлос се отказа от претенциите към кралската титла в полза на сина си под натиска на Франко, който беше прибрал при себе си принца още от съвсем крехка възраст).

Въпреки това анкета, отпечатана във в. “Ел Мундо”, показва, че 45% от испанците биха искали кралят да абдикира в полза на сина си, докато 40% от запитаните считат, че Хуан Карлос трябва да продължи да бъде държавен глава, докато може да изпълнява задълженията си. Конституцията споменава възможността за абдикиране, но казва, че то трябва да се уреди със специален закон, какъвто все още не съществува.

Самият принц на Астурия никога не е показвал “нетърпение”, напротив - винаги е повтарял думите на майка си, че в Испания ще се спази традиционното: “Кралят умря, да живее кралят”, т.е., наследяването на престола ще стане по естествен път.

Не само поради хирургическите интервенции на Хуан Карлос, а по-скоро следвайки една строго планирана стратегия, канцеларията на краля постепенно натоварва с все повече отговорности принц Фелипе, въпреки че в конституцията няма нито една дума за институционалните задължения на престолонаследника. През 2012 г. той беше членът на кралското семейство с най-много официални актове в Испания и в чужбина - общо 253; произнесе повече слова от държавния глава и имаше повече официални срещи в кралския дворец Ла Сарсуела.

 

Целият текст е публикуван в брой 473 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: