Нова дума

Лионел Меси е осъден на 21 месеца затвор за укриване на данъци

zoom Лионел Меси е осъден на 21 месеца затвор за укриване на данъци

7 юли 2016

Звездата на "Барселона "Лионел Меси беше осъден на 21 месеца затвор. Същата присъда получи и баща му Хорхе Меси. Двамата бяха признати за виновни по три обвинения в данъчни измами.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния съд на Испания.

Твърде малко вероятно е обаче двамата да влязат в затвора, тъй като според испанското законодателство присъди под две години могат да бъдат изпълнени под пробация.
Съдът нареди на Меси да плати глоба от 2 милиона евро, а на баща му - 1.5 милиона евро.
Обвиненията, които двамата аржентинци отрекоха неколкократно, са за укриване на данъци в размер на 4.1 милиона евро.
Сумата е дължима върху доходите от имиджовите права на футболиста през периода 2007-2009 г. Тогава петкратният носител на "Златната топка" е имал договори с няколко големи компании, сред които "Адидас", "Пепси", "Данон", "Проктър и Гембъл" и др.
Правата на Меси са били продадени от неговия баща и агент Хорхе чрез използването на фиктивни фирми в Белиз и Уругвай, за да се избегнат испанските данъчни задължения.
Голмайсторът на "Барселона" заяви пред съда, че не се занимава с финансовите си въпроси и не знае нищо за тях, а просто "играе футбол". Първоначално се предполагаше, че само баща му ще бъде осъден, но в крайна сметка и двамата бяха признати за виновни.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: