Нова дума

Програма на световното първенство в Бразилия

Програма на световното първенство в Бразилия

12 юни 2014

Едно от най-дългоочакваните събития за 2014 г. – Световното първенство по футбол, започва днес, 12 юни. Първата среща – между Бразилия и Хърватия, започва в 22 часа испанско време (17 часа местно време) на стадиона в Сао Пауло.

За първи път ФИФА взе безпрецедентното решение да отмени официалните речи по време на церемонията на откриването. Причината е, че по този начин от световната централа се опитват да избегнат конфузната ситуация, в която грандиозното събитие може да се превърне в обект на политически протести и евентуални инциденти.

От чисто футболна гледна точка Шампионата на планетата е изключително очакван в Бразилия, защото това е страната с най-много световни титли – 5, три от които обаче са спечелени преди 1971-ва година. За последно в Япония и Южна Корея през 2002-ра бразилската самба диктуваше модата на световния футбол, но в последните две световни първенства финалистите бяха изцяло европейски нации.

Едно от лицата на Световното първенство в Бразилия ще бъде Краля на футбола Пеле, който е единственият футболист в историята с три световни титли – през 1958-ма, 1962-ра и 1970-та. Пеле има 77 гола в 92 мача с фланелката на „селесао“ и е водещ реализатор в историята на страната си, като най-близо до него в това отношение е Роналдо, който изостава с 15 попадения.

Пълната програма може да видите тук.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: