Нова дума

Стоичков връчи Златната обувка на Меси

Стоичков връчи Златната обувка на Меси

20 ноември 2013

Христо Стоичков връчи третата Златна обувка на Лионел Меси. Аржентинецът печели приза и през 2010 г. и 2012 г. Наградата се дава на футболиста, събрал най-много точки в класацията за голмайстор в клубните първенства в Европа. Меси завърши сезон 2012-13 с 46 попадения.

При излизането си на сцената Стоичков беше попитан от водещата за двете награди, които е получил като състезател: „Първата ми беше много лесна - 24 мача и 38 гола. Втората беше много трудна. Искам да кажа на Меси, че следващата му Златна обувка ще е като голмайстор на Световното, защото го заслужава".

Камата припомни, че се е засякъл в "Барселона" с Меси, когато аржентинецът е бил още 13-годишен. „Тогава очаквах двамата с Боян (б.р. - Къркич) да станат новата двойка като мен и Ромарио. Само Господ знае докъде може да стигне Меси", добави той и пожела на нападателя бързо възстановяване: „Тази контузия ще го направи по-силен".

Аплодиран на живо от президента на клуба Сандро Росел, наставника Херардо Мартино, Карлес Пуйол, Шави Ернандес, Жерар Пике, Сеск Фабрегас и други, Лионел Меси се качи на подиума и получи Златната обувка от ръцете на Христо Стоичков.

Преди да връчи ценния приз на аржентинеца, Стоичков придърпа Меси към себе си и му каза няколко думи в ухото, като вероятно те ще останат тайна единствено между тях двамата.

Лионел Меси завърши миналата кампания в Примера с 46 отбелязани гола за "Барселона" и остана на четири от върховото си постижение за сезон 2011/12 от 50 точни изстрела.

„Това е признание за съблекалнята, тази награда е за отбора. Това са много голове и аз не мога да ги вкарам сам. Посвещавам приза и на семейството си, защото те ме подкрепят и ме обичат и в най-тежките моменти”, каза Меси при награждаването си.

Освен Христо Стоичков още двама българи са печелелили най-ценния голмайсторски приз на континента. Това са Петър Жеков през сезон 1968/69 (36 гола) и Георги Славков през сезон 1980/81 (31 гола).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: