Нова дума

Внимавайте с алкохола!

Внимавайте с алкохола!

27 септември 2012

Неведнъж в редакцията на „Нова дума” са се обаждали хора, които искат да публикуват обява, че продават домашен алкохол. Обясняваме им, че не можем да направим това – нито безплатно, нито срещу заплащане, защото не е законно и крие риск за човешкото здраве. Невинаги приемат добре отговора ни. Надяваме се обаче, че вие ни разбирате и че внимавате какъв алкохол разливате по чашите, когато си пожелавате „Наздраве”. Има защо да сме бдителни: от началото на септември над 20 души починаха в Чехия и Полша след консумация на отровни напитки, а мнозина се борят за живота си.

Не приемайте напитки с повече от 20 градуса алкохол, произведени в Чехия, съветва испанската организация FACUA-„Потребители в действие”. Тя е изпратила писмо до здравния министър Ана Мато с искане да се изтеглят от продажба всички бутилки, отговарящи на горните критерии. Посочват се следните марки: ром Lašský и AB Style, джин Borovicka и водка Lunar. От друга потребителска организация – OCU, разширяват списъка: прасковен ликьор Merunka, чешки ром Tuzemák...

От 6 септември насам е потвърдена смъртта над 23 души, пили алкохол, в който към етанола е прибавен метанол (известен още като метилов алкохол или дървесен спирт и представляващ безцветна отровна течност, която се използва като антифриз и разтворител). Фалшивият алкохол е произведен в Чехия и е бил пуснат на пазара още в Полша и Словакия. Резултатът: загинали и пациенти в тежко състояние.

Европейският съюз призова Чехия да спре износа на твърд алкохол, което тя и направи. Преди това обаче чешкото правителство въведе сух режим в страната, с който забрани изцяло продажбата в магазини и заведения на напитки с алкохолно съдържание над 20 градуса. За европа проблем обаче е това, че, тъй като високоградусните напитки са произведени в ЕС, фабрикантите не са длъжни да посочат страната-производител. Все пак се смята, че не са стигнали до испанския пазар. (Но ако някой е пътувал наскоро до Чехия, Полша или Словакия, може да си е донесъл отровен сувенир.)

 

Целият текст е публикуван в брой 457 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: