Нова дума

Портативните дрегери – задължителни във Франция

Портативните дрегери – задължителни във Франция

29 юни 2012

От 1 юли всички шофьори, движещи се на територията на Франция, са задължени да притежават мобилен дрегер.

Целта е да се повиши самоконтролът. Ако човек тръгва сутринта на път, а предната вечер е пил, сам ще могат да провери дали вече е безопасно да шофира.

Това беше решено от френското правителство на 1 март, след като бившият френски президент Никола Саркози обяви национална кампания за безопасност на движението.

От юли до края на септември шофьорите, които нямат собствен дрегер в колата, само ще бъдат предупреждавани за новото изискване. След това ще се налага глоба от 11 евро – доста по-ниска от предвидените 135 евро за липса на светлоотразителна жилетка или авариен триъгълник.

По официални данни 31% от катастрофите във Франция се дължат на употреба на алкохол, а смъртността по пътищата съвпада със средната за ЕС през 2010 г. (62-ма души на един милион жители). През 2011 г. са загинали 3970 души.

Портативен дрегер в Испания може да се закупи от: аптеки, бензиностанции (внимание – там са по-скъпи), търговски центрове като Carrefour, El Corte Inglés и др., магазини за авточасти, дори някои магазини за цигари (estancos). Електронният магазин “Амазон” продава мобилни алкохолни тестери на цени от 3 до 60 евро.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: