Нова дума

Аржентина национализира компанията на Repsol

Аржентина национализира компанията на Repsol

20 април 2012

Президентът на Аржентина обяви в понеделник, че ще поиска от парламента на страната да национализира 51% от водещата енергийна компания YPF. Експроприацията предизвика незабавни предупреждения от търговски партньори на страната, че подобни действия заплашват властите в Буенос Айрес с икономическа изолация, съобщи Reuters.

YPF, контролирана от испанската корпорация Repsol, бе под силен натиск от лявоцентристкото правителство на президента Кристина Фернандес, а акциите й рязко поевтиняха след месеци на спекулации за бъдещето на компанията.

До неотдавна YPF имаше добри отношения с Фернандес, чиято политика на все по-силна държавна намеса предизвика растящи критики. Увеличаването на разходите за внос на горива обаче изтласка проблемите в енергетиката в челото на приоритетите на управлението в момент, когато финансите на третата по големина икономика на Латинска Америка се влошават.

“Ако се продължи с тази политика - да се източват петролните полета, без да се правят проучвания за нови и да се инвестира, страната ще се окаже без бъдеще, и то не заради липса на ресурси, а заради бизнес практика”, се казва в съобщението на президента.

От експроприираните дялове държавата ще запази 51%, а останалото ще бъде предадено на властите в провинциите, където се добива петрол. Засега не е ясно дали акциите, подлежащи на национализиране, ще бъдат изключително тези на Repsol, която контролира 57% от YPF.

Според аржентинския закон на национализацията държавна комисия ще определи стойността на компанията с цел изплащане на компенсации на досегашния собственик.

Новината предизвика остри реакции от Испания и Европейския съюз. Мадрид обяви, че ще защитава националните си интереси, а Брюксел - че одържавяването на YPF ще изпрати много негативен сигнал към инвеститорите.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: