Нова дума

Телефонът може да трае много, ако не беше програмираното остаряване

zoom Телефонът може да трае много, ако не беше програмираното остаряване

1 декември 2018

Дамски чорапи, които се късат при първата употреба, електрически крушки с живот само 1000 часа, перални машини, които работят малко повече от 5 години… Програмираното остаряване засяга продукти от много сектори, сред които се открояват текстилните изделия, домакински уреди и смартфони, които в много случаи започват да се развалят само няколко години след закупуването им.

Президентът на Фондацията за устойчиви енергии и иновации без програмирано остаряване Бенито Мурос казва: „Абсолютно всички производители на мобилни телефони практикуват програмираното им остаряване. Когато телефонът е по-бавен или някои приложения не работят, потребителят си мисли, че това е нормално. В момента животът на един телефон е две години. След този срок често започва да има проблеми. Поправката може да струва до 40% от цената на нов. Ако програмираното остаряване не съществува, мобилният телефон ще има полезен живот от 12 – 15 години“.

В началото на ноември италианската Агенция за гарантиране на конкуренцията и пазара наложи глоба от 5 милиона евро на Samsung и други 10 милиона на Apple, защото са задължавали клиентите да извършват софтуерни актуализации, които правят телефоните по-бавни. И двете компании са обвинени в извършването на „нелоялни бизнес практики“, които причиняват „сериозни нарушения в устройствата и намаляват значително функционирането им, като по този начин ускоряват замяната им с по-нови продукти“.

„С тези глоби започваме да говорим за програмираното остаряване“, смята Енрике Мартинес Претел, член на Общия съвет по компютърни инженерни асоциации в Испания и главен изпълнителен директор на компанията IT вещи лица Evidentics. „За компаниите глобите са нищожни: Apple спечели над 16 милиарда евро само през четвъртото тримесечие на 2014 година, когато излезе iPhone 6 – устройството, заради което бе наказана.“

В Испания Кралски указ 110/2015 от 20 февруари относно отпадъци от електрически и електронни апарати включва задължението на производителите тези устройства да са проектирани и произведени по такъв начин, че техният полезен живот да бъде максимално удължен. Мартинес Претел припомня, че Европейската комисия предлага през 2020 г. информацията за дълготрайността на устойчивостта да бъде задължителна за производителите. Докато в страни като Италия и Франция вече се приемат закони, които забраняват тези практики, в Испания няма закон, който да наказва програмираното остаряване. През 2016 г. в своята изборна програма Социалистическата партия предложи „да забрани и строго да наказва практиките на нарочно технологично остаряване на продуктите“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 616 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: