Нова дума

Подкрепят данъка върху финансовите транзакции

Подкрепят данъка върху финансовите транзакции

12 януари 2012

Френският президент Никола Саркози възнамерява да въведе в страната данъка върху финансовите транзакции по проекта на Европейската комисия, за да даде пример на останалите държави от Европейския съюз.

Предложението на ЕК е данъкът да бъде в размер на 0,1% и да бъде събиран при всички сделки с акции или облигации между финансови институции, ако най-малко едната от двете страни по сделката е базирана в държава членка на ЕС. По деривативните инструменти се предлага данъкът да бъде в размер на 0,01%.

Очаква се данъкът да засегне 85% от сделките между финансовите институции, като операциите на валутния пазар няма да бъдат облагани.

“Ако не дадем пример, идеята няма да се реализира. Идеята на Франция е да реализира проекта на директивата за въвеждане на данъка върху финансовите транзакции по схемата, предложена от ЕК”, каза Саркози след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел.

Той смята да обяви механизъм за разпределяне на приходите от данъка в края на януари след консултации с мениджъри и профсъюзите. Френски министри вече заявиха, че данъкът върху финансовите транзакции в ЕС ще бъде въведен до края на 2012 г., след като съветът на министрите на икономиката и финансите на ЕС (ЕКОФИН) на заседанието си на 8 ноември 2011 г. не подкрепи предложението на ЕК за въвеждане на налога от 1 януари 2014 г., като срещу него се обявиха Великобритания и Швеция. Според разчетите на ЕК от подобен данък могат да се събират над 50 милиарда евро годишно, а финансовият сектор в момента е обложен с по-ниски налози, отколкото останалите икономически сектори.

Освен това Саркози отбеляза, че Франция и Германия искат новият договор за бюджетната дисциплина на държавите членки на ЕС да бъде подписан до 1 март 2012 година. На срещата си на високо равнище на 8-9 декември 2011 г. лидерите на държавите членки на ЕС се споразумяха за създаването на съюз за бюджетна стабилност въз основата на договор, предвиждащ засилване на контрола върху изразходването на бюджетните средства и размера на държавните дългове. Тогава само Великобритания отказа да се включи в инициативата.

На свой ред Меркел подкрепи въвеждането на данъка върху финансовите транзакции в еврозоната въпреки опозицията в собственото си правителство.

Тя каза, че ако въвеждането на подобен данък не се осъществи в 27-те страни от ЕС, ще трябва да бъдат обсъдени други възможности за извеждане на Европа от кризата. “Но Франция и Германия, Саркози и аз, смятаме, че този данък е добър отговор на тази ситуация”, изтъкна Меркел. Намерението ни е нито една държава да не напусне еврозоната, каза още тя.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: