Нова дума

Дания поема председателството на ЕС

5 януари 2012

Дания пое председателството на ЕС на 1 януари. Скандинавската страна с население от 5,6 милиона души, една от малкото в Европа, която се управлява от лявоцентристко правителство, ще трябва да се изправи челно пред кризата в еврозоната, въпреки че рискува да бъде маргинализирана заедно с останалите девет държави членки на ЕС, включително Великобритания, които не са приели еврото.

“Разбирам отлично, че 17-те страни членки на еврозоната трябва да вземат някои решения помежду си”, заяви датският премиер Хеле Торинг-Шмит от Социалдемократическата партия. Но е в интерес на основните държави членки на ЕС Франция и Германия “да държат 27-те заедно” и да се консултират с всички държави членки на ЕС, “когато тези решения ги засягат”, каза още тя и допълни, че “във времена на криза, трябва да вярваме в нашите институции”.

Торнинг-Шмит заяви, че Копенхаген ще опита “да бъде мост между 17-те и 27-те”, за да гарантира, че пропастта между еврозоната и държавите, които не използват еврото, няма да се разширява. Но тази задача изглежда все по-обезкуражителна, особено като се има предвид, че властта на ротационното председателство на ЕС намаля, след като Лисабонският договор създаде поста постоянен президент на Европейския съвет.

Освен кризата в еврозоната Дания ще трябва също така да посредничи при разрешаването на противоречията на предстоящите дискусии за бюджета на ЕС от 2014 до 2020 г. Но тези със сигурност нелеки преговори не плашат Торнинг-Шмит, която отбеляза, че консенсусът е “датски специалитет” и припомни, че оглавява трипартийно коалиционно правителство, изискващо компромис между социалдемократите, социалистите и социаллибералите.

Датското председателство възнамерява също така да се концентрира върху възобновяемите енергийни източници, за да подкрепи създаването на работни места и икономическия растеж в Европа.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: