Нова дума

„Нова дума“ отново сред участниците в Световната среща на българските медии

„Нова дума“ отново сред участниците в Световната среща на българските медии

12 ноември 2015

За 11 пореден път вестникът на българите в Испания „Нова дума“ бе участник в Световната среща на българските медии, организирана от БТА и АБМС, която се проведе от 4 до 8 ноември. Домакин на форума, събрал над 150 журналисти от България и света, също така и държавници, политици, дипломати, представители на бизнеса, интелектуалци, медийни експерти, значими обществени фигури, бе гръцката столица Атина. Единайсетата световна среща на българските медии се осъществява с подкрепата на "ЧЕЗ България", "Кока-Кола България", "ЕКО България", "Мтел", "Eurobank Ergasias", "Пощенска банка", "Аурубис България", "Вайс Профил", "София Мед".

„В последните години в България особено актуална е темата за развитието на инфраструктурата, в този смисъл хората от екипа на БТА са новатори, защото преди 11 години започнаха строителство на може би най-големия и най-важния мост - на общуването между България и света.“ Това заяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Поли Карастоянова при откриването на медийния форум в Националния университет на Атина.

Карастоянова отбеляза, че всяка една от тези 11 срещи изгражда едно символично ново платно в този широк мост на общуване. По думите й срещите са се превърнали в институция, която задава точните въпроси и търси техните отговори.

„Фактът, че тук са ректорите на пет от най-престижните български университета и ще говорят за образование, ми дава знак, че духовността е най-голямата територия, на която ние търсим възможност да станем по-добри“, посочи Поли Карастоянова. Според нея, ако има смисъл в което и да е управление, то той е да направи по-силни сферата на културата и образованието.

„След десет успешни опита, отново се събираме и искрено се надявам, че тази среща, която не случайно решихме да бъде в Гърция, ще бъде поредният форум, на който българските журналисти от цял свят ще имаме възможност да обсъдим важните за нас въпроси“, заяви на откриването генералният директор на БТА Максим Минчев. По думите му това са въпроси, свързани с нашата професия, с голямата българска диаспора по целия свят, с техния живот зад граница.

Посланикът на България в Гърция Емилия Кралева отбеляза, че темата на срещата "Медиите и културните различия. Диалог между съседи" обещава една много интересна дискусия. В нея вероятно ще се откроят различията, но със сигурност това ще ни накара да забележим по-добре и сходствата, именно така се случва в диалога между съседи, посочи Кралева.

Гостите на срещата бяха поздравени с музикално изпълнение на прочутия виртуоз Теодосий Спасов.

 

Пълният текст е публикуван в брой 542 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: