Нова дума

Версията "самоубийство" - водеща в разследването на авиокатастрофата

Версията "самоубийство" - водеща в разследването на авиокатастрофата

26 март 2015

Големината на отломките от самолетната катастрофа, станала във вторник във Френските Алпи, сочи, че самолетът не се е взривил във въздуха, пише The New York Times. Координаторът на спасителните екипи на мястото на катастрофата заяви, че повечето от отломките са малки, а най-голямата открита част от самолета е с размерите на автомобилна врата.

По думите на директора на френското Бюро за разследване и анализи Реми Жути, дребните отломки са типични за сблъсъци с голяма скорост. Френските власти посочват, че самолетът вероятно се е разпаднал на парчета, след като се е ударил в планинския склон, а не се е взривил във въздуха. При експлозия по време на полета обикновено отломките са разпространени на много по-голяма площ, а самите парчета са доста по-големи, каза Жути.

Въпреки официалното изявление на Lufthansa, че не може да потвърди информацията за пилот на А320, който да е излизал от кабината преди катастрофата във вторник, AFP разпространи обратна версия, което потвърди писанията на The New York Times, че единият пилот не е пускал другия да влезе в кабината. 

Близък до разследването на самолетната катастрофа в Алпите източник разкри, че версията "самоубийство" е водеща в разследването на авиокатастрофата. Той споделя подробности от записите от пилотската кабина, които са съхранени в едната черна кутия на машината, съобщава агенцията. „В началото на полета екипажът говори нормално, после се чува шум от преместването на седалка назад, вратата се отваря и затваря. После някой чука на вратата, а от този момент нататък до катастрофата не е записан никакъв разговор“, разказва източникът.

Двамата пилоти са говорили на немски език. Преди катастрофата се е задействала алармата за близост до земята, казва още източникът. Той обаче не може да определи точно кой е напуснал кабината – дали първият капитанът или вторият пилот.

Информацията на Франс прес потвърждава до голяма степен с публикуваното от The New York Times свидетелство на участник в разследването. Той се позовава на данни от черната кутия и твърди следното: "Човек отвън чука леко по вратата на пилотската кабина и не получава отговор. След това започва да чука по-силно и отново не получава отговор. Няма отговор и се чува как той се мъчи да разбие вратата", твърди специалистът.

Междувременно The Guardian твърди, че пилот на разбилия се А320 е предал на авиодиспечерите сигнал за бедствие, но не е събщил какъв е проблемът. Тази версия се различава от неофициалната информация, която излезе снощи след разчитането на аудиофайл от намерената черна кутия. Записът в него сочи, че разговорите, които водят пилотите преди началото на аварийното снижение, са напълно нормални.

Британският вестникс The Guardian обаче пише, че командирът на А320 се е свързал с авиодиспечерите, когато самолетът е прелитал над Марсилия и е подал международния сигнал за бедствия - mayday, mayday, mayday. В момента, когато е постъпило това съобщение обаче, самолетът вече бил на опасно ниска височина и свръзката пропаднала.

Германски граждани са близо половината от жертвите на самолетната катастрофа на „Джърмънуингс“ във Франция. Има холандци,  мароканци, белгийци, колумбийци, но гражданството на няколко от загиналите все още не е установено. Това заявява министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пред вестник Ruhr Nachrichten.
По думите му, основното препятствие пред определянето на гражданството на жертвите е фактът, че при полети в рамките на Шенгенската зона паспортите на пътниците не се проверяват.

Министърът отбеляза още, че трагедията завинаги ще остане в паметта на град Халтерн ам Зее, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Сред жертвите са ученици в една от местните гимназии. „Преди всичко, това ще остави ужасен отпечатък в живота на техните роднини и съученици. Споменът за тази трагедия и децата, която тя отне, ще живее с тях вечно“, каза Щайнмайер.

Припомняме, че на борда на разбилия се самолет няма българи.

Междувременно испанското правителство съобщи, че жертвите, които са граждани на Испания, са 50. Тук може да видите пълният списък с пасажерите във фаталния полет на Джърмануинкс: http://www.elmundo.es/cataluna/2015/03/24/55116ec8e2704eae168b456f.html

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: