Нова дума

Засега няма информация за загинали в авиокатастрофата българи

Засега няма информация за загинали в авиокатастрофата българи

24 март 2015

Българското Министерство на външните работи няма официална информация за националностите на пасажерите на борда на разбилия се във Френските Алпи германски самолет. Това заяви за bTV говорителят на ведомството Бетина Жотева. Тя каза още, че към момента е известна само информация от медиите, но не и от официалните власти в Германия, Франция и Испания.

Жотева допълни, че се очаква официалният списък с пътниците от германска страна, през който да се провери дали е имало български граждани на борда.

Основната версия за самолетната катастрофа в Южна Франция е нещастен случай, предаде  Reuters, като цитира изявление на вицепрезидента на Lufthansa за Европа Хайке Бирленбах. "На този етап ние заявяваме, че това е нещастен случай. Няма какво повече да кажем. Всичко останало са спекулации", е заявила Бирленбах на пресконференция в Барселона. Експерти обаче работят и по техническа версия - дефектен сензор, измерващ височината на полета.

Абсолютно същият проблем се появил наскоро при полет на север от Памплона, Испания. Той бил на същата нискотарифна компания, но модел Еърбъс А321. Машината обаче има системи като на катастрофиралия днес самолет. Тогава Еърбъсът със 109 пасажери започнал да пада от височина около 10 000 метра със скорост 1500 метра в минута. Пилотът обаче овладял бързо ситуацията, въпреки че сензорът не задействал предупредителната система.

Предполага се, че същият проблем е настъпил - най-вероятно заради заледяване - и днес. Самолетът е изгубил около 10 000 метра височина за 10 минути между 10,31 и 10,41 ч. местно време. Вероятно през това време пилотите са се опитвали да върнат контрол над самолета или да го приземят. В Алпите обаче не са имали никакъв шанс и са се разбили на последната височина в скала. Те дори не са подали сигнал, гласи официалната версия. Предупреждението е дошло от контролната кула, която е загубила машината на радарите.

150 души, които са били на борда на самолета, се загинали. Сред тях са 45 испански граждани и 67 немски. В катастрофиралия Еърбъс А320 е имало граждани на Белгия, Холандия и Турция, съобщи Евронюз. Засега не се дава точна информация за броя им.

Сред загиналите германски граждани са 16 ученици от гимназията „Йозеф Кьониг” в германското градчето Халтерн. Те са на възраст между 14 и 16 години и са били в самолета заедно с двете си учителки.

Според информация от Туитър, сред жертвите е и известният в Германия  оперен певец Олег Брижак, който се е връщал от гастроли от Испания.

На сайта на испанският футболен клуб „Валенсия” е публикувана и скръбна вест за смъртта в същата катастрофа на една от най-големите фенки на отбора – Соня Серсек, която е немска гражданка.

Агенция Еуропапрес съобщи, че сред загиналите са испански бизнесмени, както и представители на фирми със седалища в Каталуния, като Desigual, Delphi, Nutrisport и други. Има и загинали жители от провинциите Мурсия, Уеска, Валенсия, Жирона.

Испания обяви тридневен траур.  

Телефоните, на които близките на загиналите пасажери в полет GWI9525 могат да получат информация за инцидента, са следните:

- Germanwings:  900 808 890 (в Испания) и +49 800 113 355 77 (в Германия),

- Испанското Министерство на развитието, което има специален офис за обслужване при авиоинциденти:  91 597 52 27

- Испанско Министерство на външните работи:  тел. 91 394 89 00, e-mail  unidaddecrisis@maec.es

За повече информация може да се посети и сайта на авиокомпанията - www.germanwings.com

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: