Нова дума

Разбиха схема за пране на пари в Австралия

23 януари 2014

Мащабна операция срещу пране на пари е проведена в Австралия, като в рамките й са конфискувани наркотици, пари и активи на стойност над половин милиард долара.

Според местните власти това е най-успешната акция за последните 12 месеца. Тя е осъществена от специална работна група с кодовото име Eligo и със съдействието на международните правоприлагащи органи за борба с наркотиците.

Операцията е довела до повече от 100 ареста и разбиването на рискови престъпни организации.

Случилото се е пример как може да бъде разбита организираната престъпност в Австралия, заяви Пол Жетович от Криминалната комисия в страната. По думите му парите, които са открити, са били предназначени да улеснят по-нататъшната престъпна дейност, включително трафика на наркотици.

Според Джон Шмид, изпълнителен директор на австралийския регулатор за пране на пари, престъпниците не познават граници. Той смята, че прането на пари е глобална заплаха и задачата на регулатора е да направи всичко възможно, за да предотврати подобни схеми.

За да се спре прането на пари от страна на престъпни групировки, управляващата Либерална коалиция в Австралия се готви да въведе по-строги закони.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: