Нова дума

Язвата, наречена КОРУПЦИЯ

Язвата, наречена КОРУПЦИЯ

2 август 2012

В доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който беше представен неотдавна, е записано: “Загрижеността във връзка с корупцията в България има значителни мащаби - 96 % от българите смятат корупцията за сериозен проблем, а за 68 % от интервюираните ситуацията в тази област е останала непроменена или се е влошила спрямо 2007 година. Усещането на обществото ще се промени едва след като бъдат предприети решителни действия в борбата с корупцията”.

Родните медии тиражираха с доза мазохизъм строгата оценка. Не си направиха труда да поставят българската корупция в международен контекст и да обяснят на тези 96 процента от сънародниците, че явлението, породено от подмяната на човешките морални ценности с божественото преклонението пред Нейно величество Парата, е повсеместно. Това не оневинява нашия проблем, но сравненията с корупционните практики в други страни - и най-вече борбата с тях - би насочило гражданското общество към търсене на изход от тази зараза.

Испания може да служи за пример на лошото (корупцията) и на доброто (борбата с нейните носители).

…След 199 съдебни заседания в продължение на 22 месеца и изслушването на 400 свидетели и вещи лица (плюс 300 акредитирани журналисти) тази седмица приключи процесът срещу 86 обвиняеми в най-големия случай на разкрита урбанистична корупция в Испания – “Малая”. Все още не е известно решението на съда, но исканите от прокуратурата наказания говорят за мащаба на деянието: за главния организатор на престъпната мрежа от подкупи, лично облагодетелстване с обществени средства, незаконни строежи с тлъсти комисионни, пране на капитали, използване на служебното положение Хуан Антонио Рока (бивш съветник по градоустройството в общината на Марбея) се настоява за присъда от 30 години затвор и глоба от 800 милиона евро; за бившата кметица на града Марисол Ягуе – 16 години затвор, за бившия кмет Хулиан Муньос – 10 години, за заместник-кмета Исабел Гарсия Маркос – 12 години, и т.н.

 

Целият текст е публикуван в брой 453 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: