Нова дума

„Имаме обществена енергия да си помагаме”

„Имаме обществена енергия да си помагаме”

18 юли 2012

Наводнения, пожари, глад, земетресения, трагедии при военни конфликти...   откакто през февруари 2010 г. Кристалина Георгиева става еврокомисар (по-малко от месец след опустошителния трус в Хаити и няколко седмици преди този в Чили, последван от цунами) тя едва ли е имала и ден почивка, отпусната й от природата (и от човека). Явно обаче личните й качества и уменията на екипа й – съсредодотечен не в Брюксел, а по целия свят, където се случват бедствията, както самата тя казва, – са точната комбинация, за да се взимат ефикасни решения и помощта да стига до нуждаещите се възможно най-бързо.

... След няколко разговора с членове на екипа й, имейли и разменена информация, се срещам с нея за по-малко от половин час преди лекцията й във „Форум Нова икономика”. Тя вече е прочела един брой на „Нова дума” („Виждала съм български вестници на доста места... Впечатлена съм, защото вашето издание е много сериозно.” ) и ни е приготвила разпечатка с карта на пожарите в Европа.

Каризматична, отговорна, с чувство за хумор, обяснява сложните проблеми по съвсем достъпен начин – откъдето и да погледнеш, интересен събеседник. Но времето напредва и не остават минути за лични въпроси. Все пак научавам, че има племенник в Мадрид, а това ще рече, че е запозната отблизо с живота в Испания. От интервю с нея по БНТ съм открила неочаквано нейно хоби – свири на китара и пее. Има блог, много активна е в социалните мрежи, а в сайта си самата тя съобщава, че – освен че знае английски и руски, учи френски. Всичко това обаче остава извън интервюто, а то, разбира се, започва с посещението й в България – два дни преди пътуването до Испания.

 

Интервюто на Елина Керелезова-Бардерас е публикувано в брой 451 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: