Нова дума

Финансова подкрепа за 280 000 стажанти

Финансова подкрепа за 280 000 стажанти

20 април 2012

Европейската комисия даде началото на кампанията We Mean Business, която ще насърчи предприятията да създават повече работни места за стажанти. Целта е стажовете да помогнат на младите да добият работни умения и да преминат по-плавно от образованието към професионалната реализация.

Предвижда се през следващата година и половина по програмите „Леонардо да Винчи” и „Еразъм” Еврокомисията да осигури финансова подкрепа за общо 280 000 стажа за ученици от училищата за професионално обучение и студенти.

Еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, езиковото разнообразие и младежта Андрула Василиу отбеляза, че ЕК цели да повиши информираността за стажовете в чужбина, при които могат да подобрят езиковите умения на учениците. Според статистиката малко предприятия са осведомени за възможността да приемат стажант по европейска програма.

Kампаниятa е представена на сайта на ЕК – ec.europa.eu, с информация и препратки към други страници, представящи начините да се организира или да се намери стаж в чужбина по европейските програми.

В допълнение в отделните страни от ЕС ще бъдат организирани събития за повишаване на осведомеността на търговските камари, агенциите за регионално развитие, организациите за подпомагане на стопанската дейност.

През миналата година ЕК увеличи с 30 на сто броя на работните стажове по двете посочени програми. През настоящата година най-малко 130 000 младежи ще получат подкрепа за стаж на работно място в чужбина. Броят на получилите подкрепа следва да нарасне до 150 000 догодина, се отбелязва в съобщението на комисията.

Проучванията сочат, че стажантите, които владеят няколко езика, могат да помогнат на предприятията да навлязат на нови пазари.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: