Нова дума

По-лесна продажба на коли в ЕС

13 април 2012

Европейската комисия предложи реформа в националните системи за регистрация на автомобили, тъй като смяната на автомобилните номера от една страна-членка на ЕС в друга е твърде усложнена. В момента прекратяване на регистрацията на автомобил, камион или автобус в една страна от ЕС и регистрирането в друга отнема около пет седмици и струва средно 400 евро, посочват от ЕК.

В Белгия, например, регистрацията на превозно средство от друга държава-членка на ЕС изисква посещение в най-малко четири различни служби – митница, застрахователна компания, център за технически преглед и контролни органи по автомобилния транспорт, както и сертификат от производителя.

При новата система „по-голямата част от документацията и физическия контрол ще бъде премахната. Службите за регистрация на автомобили ще получават техническата информация директно от колегите си в другата страна от ЕС”, обещават от ЕК.

Планира се също така да бъдат въведени временни номера в целия ЕС за улеснение на хората, желаещи да си купят кола в чужбина – където може да е по-евтино, и след това да я регистрират в собствената си страна.

Освен това на компаниите за отдаване на коли под наем вече няма да им се налага да пререгистрират автопарка си, когато го местят зад граница, което ще им спести милиони евро и вероятно ще доведе до спад на цените на автомобилите под наем.

Всяка година се налага да бъдат сменяни номерата на около 3,5 млн. превозни средства при прехвърлянето им от една страна от ЕС в друга, изчисляват от Комисията.

Предложенията са част от подновена инициатива за разширяване на вътрешния пазар като начин за стимулиране на икономиката в ЕС и трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки и Европейския парламент – процес, който обикновено отнема поне една година.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: