Нова дума

Ново споразумение за цените на роуминга в ЕС

5 април 2012

ЕС постигна предварително споразумение за таван на цените на роуминга. Депутати от Европарламента и Датското председателство се договориха за текст, който предвижда съществено намаление на цените за мобилните услуги в роуминг, предаде БНТ.

Съгласуваното споразумение предстои да бъде одобрено от целия Европейски парламент. Ако депутатите подкрепят предложенията, цените ще започнат да падат още от първи юли тази година и ще поевтиняват още две години. Например мобилен пренос на един мегабайт данни ще струва 70 евроцента и ще падне до 20 евроцента. Една минута разговор по мобилен от 35 евроцента сега, от първи юли се очаква да е 29 евроцента, а до две години ще стане 19 евроцента.

Еврокомисарят за цифровите технологии Нели Крус заяви: „За първи път ще има нови потребителски правила за мобилен пренос на данни така, че да можете спокойно да ползвате Интернет в чужбина. И най-важното – за първи път ние ще отворим пазара за конкуренцията. Защото конкуренцията е най-голямата гаранция за дългосрочни ниски цени”.

От първи юли мобилни оператори или компании, които предоставят мобилни услуги, но нямат собствена мрежа, ще получат достъп до мрежите на други оператори. С тези правила ще се въведат и нови начини на използване на смартфоните. Например, клиентите се очаква да могат да сключват изгодни отделни договори за роуминг, когато пътуват, различни от тези, които имат с операторите в родината си, като при това запазват номера си. Така всеки път, когато сте на път, автоматично ще се включва този оператор, с който имате договор в дадена държава.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: