Нова дума

Въпреки всичко, животът ми е в Холандия

Въпреки всичко, животът ми е в Холандия

8 март 2012

До преди няколко години свързвахме Холандия с лалетата, вятърните мелници, художниците и феноменалните футболисти, а сега в съзнанието на повечето от нас асоциациите с тази държава са Шенген и с негативното отношение към имигрантите.

„Хиляди са се оплакали в Холандия от сайта срещу източноевропейци”, „Холандците не ни искат вече и в ЕС”, „Холандия пак не ни иска в Шенген”, „Холандският трудов пазар затворен за българи до 2014 г.” – това са само няколко заглавия на новини в българските медии от последния месец. Дали наистина отношението в страната към българите е толкова лошо или конкретни политици си правят PR на гърба на хора, търсещи по-добър живот и реализация в една европейска страна? Отговорът на тези въпроси търсим от сънародничката ни Даниела Валериева от Карлово, която работи в холандския град Утрехт от 2005 г.

„Аз си обяснявам този негативизъм към имигрантите от Източна Европа и по-точно – към българите, с лично отношение и с медийно преекспониране. Всички знаем, че холандският министър на имиграцията Херд Леерс – бивш кмет на Маастрихт, е правил неуспешен опит за бизнес с недвижими имоти у нас, и играе ролята на жертва. Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Геерт Вилдерс, инициирал антиимигрантския сайт, в който холандците да се оплакват от българите, поляците и румънците, е женен за унгарка. Първо беше против турци и мароканци. Искаше да сложи данък на всяка жена, която носи кърпа, и настояваше да се забрани бурката. Това не стана и той поде кампания срещу хората от Източна Европа. Не мисля, че е редно да се затрудняват по този начин връзките на Холандия с останалите държави. Най-големият износ на страната е за Полша и заради Вилдерс поляците казаха, че ще затворят пазара.

Смятам, че приемането на различните култури е част от живота. Но наистина не знам от какво е породена тази ненавист...”, споделя Даниела.

Според нея оправданията на холандските политици, че имигрантите от Източна Европа се възползват от социалната им система, не са истина...

 

Целият текст е публикуван в бр. 432 на вестник "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: