Нова дума

Програмата „Еразъм” – на 25 години

Програмата „Еразъм” – на 25 години

2 февруари 2012

„Еразъм” – най-успешната програма за обмен на студенти в света, тази година отбелязва 25-ата си годишнина. От създаването й през 1987 г. близо 3 милиона студенти са се възползвали от възможността да преминат обучение или стаж в чужбина, съобщава Рапид.

Под мотото „Еразъм” променя съдби, разкрепостява духа вече 25 години” Андрула Василиу – европейски комисар по въпросите на образованието, културата, езиковото многообразие и младежта, откри на 30 януари честванията на сребърния юбилей на програмата. Мобилността в рамките на „Еразъм” заема централно място в стратегията на Комисията за борба с безработицата сред младежта, като съсредоточава усилията предимно върху развиването на умения - въпрос, който бе обсъден от държавните и правителствените ръководители на проведения в същия ден извънреден Европейски съвет.

 „Програма „Еразъм” е едно от най-успешните постижения на Европейския съюз: тя е нашата най-добре позната и най популярна програма. Обменът по „Еразъм” дава възможност на студентите да подобрят познанията си по чужди езици и да развият умения, които подобряват перспективите им за намиране на работа. Той също предоставя на преподавателите и другите членове на персонала благоприятни възможности да се запознаят с начина на функциониране на висшето образование в други държави и да пренесат най-добрите идеи в родните си страни. Търсенето на места силно надвишава наличните ресурси в много страни – това е една от причините, поради които планираме да увеличим възможностите за учене и обучение в чужбина в рамките на предложената от нас нова програма за образование, обучение и младежта „Еразъм за всички”, заяви Андрула Василиу.

През академичната 2011/2012 година повече от 250 000 студенти ще вземат участие в програмата „Еразъм". Очаква се студентите да проявят най-голям интерес към учене в Испания, Франция, Обединеното кралство, Германия и Италия, а страните, които ще изпратят най-много студенти в чужбина, се очаква да са Испания, Франция, Германия, Италия и Полша. За периода 2007-2013 г. ЕС е определил около 3 млрд. евро за „Еразъм”.

„Еразъм за всички” ще обедини всички текущи европейски и международни схеми в сферата на образованието, обучението, младежта и спорта, като ще замени седем настоящи програми с една. Това ще доведе до по-голяма ефективност, ще улесни кандидатстването за стипендии, като същевременно ще намали припокриването и разпокъсаността. Целта на новата програма е да се даде възможност на 5 милиона души - почти двойно повече, отколкото сега - да учат, да се обучават или да преподават в чужбина. Предложението на Комисията сега се обсъжда от държавите членки и Европейския парламент, които вземат решения за бъдещия бюджет.

Професионалните стажове във фирми в чужбина се подкрепят от програма „Еразъм” от 2007 г. насам и стават все по-популярни. За тази цел досега са били отпуснати стипендии на близо 150 000 студенти.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: