Нова дума

Един нов стар 8 март

zoom Един нов стар 8 март

8 март 2018

На 8 март 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк излизат на демонстрация против лошите условия на труд и ниските заплащания. Изминали са 161 години от онзи мартенски ден, но въпреки огромните социални и икономически промени в целия свят, същността на проблема не се е променила. Тогава полицията атакува и разпръсва борбените жени, които две години по-късно създават своя първи работнически професионален съюз. През 1908 г. жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и… право на гласуване.

Преди 109 години – през 1909 г. – в САЩ се отбелязва първият Ден на жената. След бурната индустриализация и икономическата експанзия в началото на 20 век идеята за обявяване на международен ден на жената, свързан с подобряването на условията на труда, бързо набира скорост и се разпространява в Западна Европа и Съединените щати. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия. Протестите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 година. На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма.

След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

…На 8 март 2018 г. в 177 страни по един или друг начин се отбелязва този ден. Има една съществена новост тази година: в повече от 40 страни се свика стачка на жените, в много случаи подкрепена от синдикатите и левите партии. Идеята за световна стачка се роди в Аржентина през октомври 2016 г. - след стачката на гражданките в Полша, които се противопоставиха на решението на правителството да наказва по съдебен път доброволното прекъсване на бременността. Основното искане, прието в Аржентина, е: равноправие и премахване на всички форми на мачистко насилие.

„Картата“ на стачката показва, че тя обхваща страни от петте континента, включително Испания, където за първи път се провежда пълна или частична законна стачка на жените. 

Другите европейски страни са Германия, Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, Ейре, Италия, Полша, Португалия, Чехия, Швеция и Украйна. В стачката участват жени и граждански организации от почти всички страни в Латинска Америка, САЩ, Канада, Южна Корея, Тайланд, Австралия.

Няма я България на стачната „карта“, тъй като българското общество беше умело подведено „да търси под вола теле“ и се озъби на приетата през 2011 г. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Но Международният ден на жената, заклеймен като „комунистически“ от някои крайно десни и исторически неграмотни „коментатори“, продължава да се отбелязва и в родината, да се отдава дължимото на майката и на труженичката.

 

Пълният текст е публикуван в брой 599 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: