Нова дума

Падна роумингът в целия Европейски съюз

zoom Падна роумингът в целия Европейски съюз

15 юни 2017

Отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз влиза в сила от 15 юни 2017 г. Според окончателното споразумение по техническите условия за премахването на таксите за роуминга са договорени по-ниски максимални цени на едро, които определят колко могат да се таксуват помежду си телекомуникационните оператори за използване на мрежите им при трансгранични разговори. В него е записано още, че минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз трябва да струва не повече от 0,032 евро, а текстовото съобщение – 0,01 евро. Един гигабайт мобилни данни ще бъде на цена не повече от 7,75 евро, като трябва да достигне 2,50 евро през 2022 г. вместо досегашните 0,0085 евро за мегабайт, или 8,5 евро за гигабайт. Таксите ще се ревизират на всеки две години и може да се променят при нужда. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г. Европейският парламент заяви, че цените за роуминг на едро ще влияят косвено върху сметките на крайния потребител.

Договорените максимални цени ще позволят на мобилните оператори да предлагат роуминг услуги на своите клиенти без никакви допълнителни такси над цените на пазара в страната им. По-ниските ценови тавани за трансфер на данни са възможност за потребителите в ЕС да получават достъп до повече аудиовизуално съдържание, когато пътуват в други страни. В защита на телекомите от ЕС предвиждат да се следи за възможни злоупотреби, например използването на SIM карта в държава, различна от тази, където тя е издадена. Решението е последната стъпка в процеса, започнал преди десет години.

На 25 април 2017 г. Съветът на Европейския съюз прие правния акт, определящ максималните такси, които операторите могат да начисляват помежду си, за да е възможен роуминг в цяла Европа. Приемането на новите цени на едро бе, за да се гарантира, че операторите ще могат да предлагат на клиентите си роуминг без никакво оскъпяване в сравнение с таксите в собствените им страни.

Какво всъщност се случва след 15 юни?

Тогава влиза в cилa измeнeниe нa Peглaмeнт № 531/2012 нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт и нa Eвpoпeйcĸия cъвeт, c ĸoeтo oтпaдaт нaдцeнĸитe зa paзгoвopи, ЅМЅ и пpeнoc нa дaнни в paмĸитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз/Eвpoпeйcĸaтa иĸoнoмичecĸa зoнa.

Πoтpeбитeлитe, ĸoитo нe пoлзвaт aлтepнaтивни poyминг тapифи, щe мoгaт дa изпoлзвaт нaциoнaлнитe cи цeни в poyминг. Taĸa тe мoгaт дa ce oбaждaт, дa пpиeмaт пoвиĸвaния oт cтpaнитe oт EC и дa изпpaщaт ЅMЅ-и нa цeнитe нa coбcтвeния cи тapифeн плaн. Oтпaдa пpилaгaнeтo нa нaдцeнĸи зa изxoдящи и вxoдящи пoвиĸвaния, изпpaщaнe нa ЅMЅ и изпoлзвaнe нa пpeнoc нa дaнни и дocтъп дo интepнeт.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: