Нова дума

Сан Себастиян – европейска столица на културата за 2016г.

Сан Себастиян – европейска столица на културата за 2016г.

7 януари 2016

Испанският град Сан Себастиян, известен с филмовия си фестивал и залива си, и полският град Вроцлав ще са европейските столица на културата през 2016 г.

Градът в Страната на баските бе една от шестте испански кандидатури за престижната титла.

Културната програма започва на 17 януари в Полша и на 23 януари в Сан Себастиян. В Испания мотото на програмата е "Cultura para la convivencia". Пълната програма може да намерите в сайта - http://dss2016.eu/es/san-sebastian-2016/cultura-para-convivir.

Европейска столица на културата” е едно от най-значимите европейски културни събития, по мащаб и обхват. В основата му е идеята за сближаването на европейските нации чрез културата.

Тя възниква още през 1980 г., а нейни автори са известната актриса и певица Мелина Меркури , по това време министър на културата на Гърция, и нейният френски колега Джак Ланг. По тяхно предложение през юни 1985 г. Съветът на министрите на Европейския съюз стартира инициативата “Европейски град на културата”.

Първоначално званието е било присъждано на европейски културни центрове с вековни традиции, като Атина, Париж, Флоренция и Берлин, но концепцията на инициативата се променя с избирането на Глазгоу за „Европейски град на културата“ през 1990 г. Домакинството на проявата напълно преобразява имиджа на града и самочувствието на неговите жители. Създадените структури съществуват и до днес. „Обикновени” градове като Лил, Ротердам продължават тази тенденция и имат голям успех.

През 1990г. се създава „Европейски месец на културата”, който е насочен главно към страните от Централна и Източна Европа. От тази възможност през 1999 г. се възползва Пловдив.

През същата 1999 година „Европейски град на културата” се преименува в "Европейска столица на културата".

След разширяването на ЕС през 2004г. и 2007 г. званието „Европейска столица на културата” се присъжда едновременно на един град от стара държава-членка и на един от нова държава-членка.

България и Италия ще имат свои европейски столици на културата през 2019 г.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: