Нова дума

Брюксел обвинява Испания за неправилна данъчна процедура

26 ноември 2015

Европейската комисия е обвинила Испания в нарушение при изпълнението на изискванията на известния формуляр 720, според който всички данъкоплатци трябва да декларират пред Данъчната агенция притежаваната от тях в други страни собственост. Генералната дирекция за данъчно облагане и митнически съюз към Европейската комисия е изпратила на 19 ноември писмо до испанското правителство, с което информира, че е „започнала процедура“ по темата. Комисията дава на Испания срок от два месеца за „уреждане“ на въпроса.

Процедурата е следствие на оплакването, представено през 2013 г. от кантората DMS Consulting от Палма де Майорка, срещу формуляра 720 заради „непропорционалността не санкциите“, заложени в него. Нормативът, който регулира декларирането на собственост в чужбина, предвижда санкция от 10 000 евро за всяка от скритите данни и глоби в размер на 150% от недекларираните суми.

Министерството на финансите съобщи, че ще проучи подробно и задълбочено писмото от Брюксел. В същото време то посочи, че целите на формуляр 720 – избягване на данъчни измами – съответстват на законодателството на Европейския съюз.

Алехандро дел Кампо, адвокат от кантората DMS Consulting – първият оплакал се срещу формуляра, – обясни, че Брюксел проучва въпроса дали е законно да се считат за недекларирани доходи от собственост онези, които имат давност. Данъчните власти считат, че към недекларираната навреме собственост в чужбина не трябва да се прилага обичайният срок от четиригодишна давност, т.е., те трябва да бъдат санкционирани. Именно това, плюс големите такси и глоби, е което разследва Брюксел.

 

Пълният текст е публикуван в брой 543 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: