Нова дума

Още една възможност да се запишем в избирателните списъци тук и да гласуваме за испанските кандидати на изборите за ЕП

20 март 2014

На 25 май в Испания (както и в още няколко държави, сред които и България) ще се проведат изборите за европейски парламент. Канцеларията за избирателния ценз (Oficina del censo electoral) е регистирала към 1 януари 2014 г. 333 077 избиратели, граждани на страна-член на ЕС, които могат да гласуват, защото фигурират в избирателните списъци. Срокът за предварително записване в ценза приключи на 30 януари тази година и според официалната статистика 1 812 513 европейци не са подали заявление за включване в списъците. Има обаче още една възможност – при желание – да гласуват за испанските кандидати. Ето и подробностите, предоставени ни от Цветозар Петков – студент по социология в университет Rey Juan Carlos, който в момента е на стаж в Колегията на политолозите и социолозите в Мадрид:

От Канцеларията за избирателния ценз (Oficina del censo electoral) изпращат информация за възможността за записване само на гражданите от ЕС, които са придобили адресна регистрация в Испания в периода 2009-2013 година. Останалите – според регламентираното от Directiva 93/109/CE del Consejo de 6 de diciembre de 1993, – които при предишно гласуване са отбелязали, че ще упражняват това си право в Испания, са включени в ценза перманентно. Онези, които не са отбелязали тази възможност или пък не са отговорили на информационното писмо, не са включени и трябва да изразят желанието си да гласуват тук в законоустановения срок. Както споменахме, той изтече преди почти 2 месеца.

Съществува обаче още една възможност за всички граждани на Евросъюза, които искат да гласуват за испанските кандидати на европейските избори, но не са се регистрирали.

 

Пълният текст е публикуван в брой 501 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Snezhina 30/03/2014

    ZDRAVEITE IMAH PREDVID KOGA I KADE DA SE ZAPI6EME -FAMILIQTA MI DA GLASUVAME ZA BG-EVRO-IZBORITE ,NE POLUCHAVAME I MNOGO REDKO KUPUVAME VESTNIKA ZATOVA AKO ISKATE I ZNAETE MOJE DA NI OPATITE BLAGODARQ VI !!