Нова дума

Имигрантите биха могли да направят повече за Великобритания от местните, заяви консерватор

8 януари 2014

Работниците от Румъния и България биха могли да направят повече за Великобритания от местните жители, заяви консерваторът лорд Джон Атли, цитиран от вестник "Дейли мейл".

Той подкрепи изявленията в Камарата на лордовете, че работливите румънци и българи ще плащат повече в данъци, отколкото ще получават като социални помощи и обществени услуги, както са правили предишни имигранти в ЕС.

Атли добави, че правителството е много щастливо от свободното движение на хора в ЕС, след като ограниченията на трудовия пазар бяха отменени на 1 януари. Той добави, че е съгласен с идеята, че румънците и българите ще донесат нетни икономически облаги на Великобритания.

Консерваторът посочи, че това е била и причината трите основни партии в страната да бъдат вдигнати ограниченията на пазара на труда на 1 януари 2014 г.

Междувременно Институтът за изследване на трудовия и професионалния пазар на Федералната агенция за заетостта в Германия отново потвърди, че работниците от Румъния и България в Германия като цяло не се определят като имигранти поради бедност.

Към средата на 2013 година в Германия са живели 368 000 българи и румънци, като нетната миграция се е равнявала на 70 000 души. С отпадането на ограниченията броят им през 2014 година ще се повиши от 100 000 до 180 000.

Безработицата сред българите и румънците в средата на миналата година е била 7.4%, което е малко под средната за населението (7.7 %) и близо два пъти под средното ниво на безработицата сред чужденците (15%). Към социалната програма Харц IV (Hartz IV) са насочили 10% от българите и румънците, което е над средното за цялото население (7.5%), но много под средната стойност сред чужденците (15%).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: