Нова дума

ЕС готви облекчаване на професионалната мобилност на лекари, мед. сестри, архитекти и др.

17 октомври 2013

Виртуална професионална карта за квалификация ще улесни лекари, фармацевти и архитекти, които са решили да практикуват професията си в друга държава от Европейския съюз. Новата система ще ограничи специалистите, на които е забранено да практикуват професията си в собствената им държава, да работят в чужбина. Правилата се въвеждат от нов проектозакон, подкрепен от Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата на институцията.

„Въвеждането на Европейска професионална карта, която да установи обща рамка за признаване на обучението и на стажа като част от професионалния опит на специалистите, ще подобри значително тяхната мобилност и сигурността на европейките граждани”, заяви докладчикът Бернадет Верньо.

Новите правила ще влязат в сила, когато получат окончателно одобрение на Съвета на ЕС. Те ще позволят на професионалистите, които желаят да ускорят процеса на признаване на квалификациите си в други държави членки, да кандидатстват за карта на професионалните квалификации в собствената си страна (в случаи на кратки периоди на работа в чужбина) и в приемащата държава, ако практиката се прехвърля там.

Системата ще се основава на съществуващата електронна система за обмен на информация между администрациите на държавите членки. Очаква се това да спести време и да улесни процеса на признаване.

Специалистите ще могат да искат родината им да организира признаването, а не да трябва да кандидатстват в приемащата страна, както е в момента. Ако съответните власти не могат да отговорят в рамките на определен срок, предвиден в директивата, дали признават квалификацията, това ще се приема за негласно признаване на квалификацията.

 

Пълният текст е публикуван в брой 490 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: