Нова дума

По-евтин роуминг в ЕС

1 юли 2013

Регламентът на ЕС за роуминга доведе до понижаване на пределните цени за изтегляне на данни с 36% oт 1 юли 2013 г., съобщиха от ЕК. В резултат на това използването на карти, гледането на видеоклипове, проверката на електронни писма и използването на социалните мрежи при пътуване в ЕС става по-евтино.

Роумингът на данни ще бъде с до 91 на сто по-евтин, отколкото през 2007 г. За този период обемът на пазара на роуминг на данни нарасна с 630%. Тези две тенденции означават, че пред потребителите и мобилните оператори се разкриват значителни нови възможности благодарение на усилията на ЕС.

ЕС постигна намаляване на цените на дребно на обажданията, кратките текстови съобщения и данните с над 80% от 2007 г. досега.

Всяка година няколко милиона европейци посещават Хърватия, която се присъединява към ЕС на 1 юли. Тази година посетителите на страната ще реализират значителни икономии, тъй като разходите за пренос на данни спадат почти 15 пъти, а изпращането на SMS-и или разговорите с други страни от ЕС ще бъдат 10 пъти по-евтини.

Новите пределни цени, които влизат в сила от 1 юли тази година, са: изтегляне на данни или сърфиране в интернет - 45 цента/мегабайт (MB) (плаща се на използван килобайт) + ДДС; (намаление с 36 % спрямо 2012 г.); изходящи обаждания - 24 цента/минута + ДДС (намаление със 17 % спрямо 2012 г.); входящи обаждания - 7 цента/минута + ДДС (намаление с 12,5 % спрямо 2012 г.); изпращане на текстови съобщения - 8 цента/минута + ДДС (намаление с 11 % спрямо 2012 г.).

Операторите могат да предлагат по-ниски цени, като някои от тях вече започнаха да премахват таксите за роуминг за гласови услуги и SMS или да предлагат райони без роуминг в някои части на Европа.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: