Нова дума

Права на пътуващите със самолет

Права на пътуващите със самолет

27 юни 2013

Отказан достъп на борда? Анулиран полет? Голямо закъснение? Изгубен багаж? През последните години в Европа настъпи бум на мобилността. За милиони жители пътуването се превърна не просто в реалност, а в право. Пътниците се нуждаят от принципи, които да им позволят да осъзнаят правата си, ако имат проблеми при пътуването, независимо от вида на използвания транспорт и от това дали пътуването им е само на територията на една държава членка на Европейския съюз, или пресичат вътрешни или външни граници на Общността.

Европейската комисия призовава всички пътуващи да се запознаят с правата си и да търсят отговорност.

Отказан достъп на борда

Когато на пътниците е отказан достъп на борда – най-често в случай на дублиране на местата, авиокомпаниите са задължени първо да потърсят лица, които желаят да се откажат от резервациите си в замяна на определени обезщетения. Освен това въздушният превозвач трябва да предложи на желаещите възможност за избор между пълно възстановяване на стойността на билета или избор на нов маршрут.

Може да имате право на обезщетение от 125 до 600 евро в зависимост от разстоянието на полета и закъснението преди промяната на маршрута. Когато има лица, желаещи нов маршрут, ако е необходимо, авиокомпанията трябва да окаже и съдействие – например храна, достъп до телефон, при необходимост – една или повече нощувки и транспортиране между летището и мястото за настаняване.

Анулиран полет

Имате право на същото обезщетение като това, което се предлага в случай на отказан достъп на борда – от 125 до 600 евро, освен ако не сте били информирани за отмяната най-малко 14 дни преди полета или промененият маршрут е с часове, близки до първоначалните, или ако авиокомпанията може да докаже, че отмяната се дължи на извънредни обстоятелства.

 

Пълният текст е публикуван в брой 483 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: