Нова дума

Световна среща на българските медии в Албания

zoom Световна среща на българските медии в Албания

5 декември 2019

От 22 до 25 нoември в албанската столица Тирана се състоя 15-ата световна среща на българските медии. Форумът беше открит в голямата концертна зала на православната катедрала „Възкресение Христово“ в центъра на албанската столица от генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев. Той прочете поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов, а българският посланик в Албания Момчил Райчевски – от министъра на външните работи Екатерина Захариева.

В поздрава си към участниците на срещата генералният директор на Албанската телеграфна агенция (АТА) Армела Красничи изрази надежда, че всеки ще има възможност да открие Албания чрез нейните традиции, наследство, кухня.

„Може би пръст на съдбата е, че нашата 15-а среща е на свещено място, на няколко десетки километра от мястото, където се изковани българските букви, на които пишат 250 милиона души“, каза в словото си големият български писател Антон Дончев.

В програмата на откриването бе представен документалния филм "Купете си надежда" (режисьор Галина Кралева), посветен на българската художничка от албански произход Лика Янко.

Официалното откриване завърши с фолклорен концерт, изнесен от представители на признатото от местното правителсто през 2017 г. българското малцинство в Албания, което наброява между 60 000 и 170 000 души. Младежи от българските общнисти от Голо Бърдо, от Гора и от област Корча играха хора и пяха песни. Езикът им се разбира, въпреки че поставят ударението винаги на първата сричка на думата.

…Известно е, че днешна Албания през средновековието е била част от Българската държава. Областта Кутмичевица е главен културно-просветен център на българите, а в Драч (Северна Албания) е роден Йоан Кукузел един от най-видните музиканти в средновековна Европа; тук той пише знаменитата си творба „Възхвала на българката“, посветена на майка му. През XVIII и XIX век по-голямата част от българите в региона приемат исляма. Сега има и доста православни християни. Компактни български анклави в Албания са областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора (Кукъска Гора), разположени по границата с Македония. Значителен брой българи живеят в градовете Елбасан (4000 – 12 000), Тирана (3000 – 4000), Драч (2000 – 3000), Пешкопия (около 1000 души). Българите в областта Кукъска Гора, т.н. горани, са около 7 500 души, и населяват 9 села, най-голямо от които е Шищевец (1800 души). Освен тях по поречието на река Дрин има множество албанизирани български села. Има няколко български културно просветни дружества и 3 български неделни училища – в Тирана, Корча и Билища…

Форумът, организиран от БТА и Асоциацията на българските медии по света, събра представители на повече от 50 български медии от България, Европа, Северна и Южна Америка. В нея взе учатие и представителят на вестника на българите в Испания „Нова дума“ Йосиф Давидов. В над 40 държави излизат вестници, списания и сайтове, които обслужват българската диаспора в чужбина. 

 

Пълният текст е публикуван в брой 639 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: