Нова дума

Седмица на испанската и ибероамериканската култура в Сливен

zoom Седмица на испанската и ибероамериканската култура в Сливен

9 май 2019

В Сливен на 7 май започна Седмица на испанската и ибероамериканската културa, организирана от Община Сливен и Институт „Сервантес“ – София.

„Инициативата е с разнообразна тематика, която цели разпространението на испаноезичните култури. В град Сливен ще представим три основни събития: панорама на испанското кино с представяне на четири нови испански филма; изложба, посветена на маите и техния свят; кулинарно ателие по мексиканска кухня, което ще се проведе в Гимназията по туризъм - гр. Сливен“, съобщиха от .

Института „Сервантес“ – София.

Програмата на Седмицата на испанската и ибероамериканската култура стартира с представяне на книгата на Луис Монтеро „Неразказни легенди за маите“ и откриване на изложба с илюстрации към книгата от художничката Ана Монтеро. Двете събития са в сътрудничество с Посолството на Мексико, а специален гост беше директорът на институт „Сервантес“ в София Хавиер Валдивиелсо Одриосола.

Самият Луис Монтеро участва в кулинарно ателие „Меню Мексико“, посветено на мексиканската кухня, на 8 май в Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“, където показа как се приготвят характерни ястия от Мексико и Централна Америка.

Същият ден започна и Панорама на испанското кино. В нея институтът „Сервантес“ представя четири филма – нови и големи испански продукции, които представят различен поглед към темата за любовта: от невинното детство до горчивото съзряване, от реалистичния подход към поетичното кинематографично представяне.

Сред заглавията, включени в панорамата, са филмите „10 000 KM“ и „Романтични изгнаници“ (Los Exiliados Románticos), показани в зала „Сливен“ на 8 и 9 май. На 10 май почитателите на испанското кино имат възможност да гледат „Цветя“ (Loreak). Седмицата завършва на 11 май с филма „Годеницата“ (La novia).

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: