Нова дума

Един от най-издирваните испански престъпници е задържан във Варна

zoom Един от най-издирваните испански престъпници е задържан във Варна

7 март 2019

Испанският гражданин Хорхе Симаро Арбиса е бил задържан при съвместна операция на испанските служби и българската полиция във Варна. Това става ясно от съобщение на испанската Гражданска гвардия (Guardia Civil), публикувано в събота.

Симаро Арбиса, който е сред десeтте най-издирвани престъпници от испанските власти, е бил задържан във Варна с фалшиви испански документи, като се е подготвял да отпътува за Венецуела. Според прессъобщението той е променил външния си вид и е напълнял с над 50 килограма.

43-годишният Хорхе Симаро Арбиса е бил част от престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Испания и други европейски държави, разбита в края на 2013 г. при операция GOBE. В групата са участвали 124 души – испански, колумбийски, еквадорски, румънски, бразилски, венецуелски, боливийски, руски и холандски граждани.

Наркотикът е идвал от три южноамерикански държави – Колумбия, Венецуела и Перу, като е бил пренасян както в багажа и дрехите на мулета, така и в карго и пощенски пратки.

Групата е разчитала на съдействието на корумпирани служители на летище „Барахас“ в Мадрид, които са отклонявали пратките, преди да бъдат контролирани от правоохранителните институции. За тази дейност е отговарял Габриел Белтран, който е от венецуелски произход.

Той също успява да избяга при провеждането на операцията, но е задържан през април 2014 г. във Венецуела, след като е арестуван заради това, че е организирал антиправителствени протести. Именно тогава венецуелските власти откриват, че Белтран е издирван от Интерпол.

Задържаният в България Хорхе Симаро Арбиса се занимавал с финансирането на наркотрафика и изпирането на парите от продажбата на наркотиците, като част от разплащането е ставало с фалшиви долари. При операция GOBE през 2013 г. освен 62 килограма кокаин са били иззети и 1,2 милиона фалшиви долара.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: