Нова дума

Награда за „Нова дума“

zoom Награда за „Нова дума“

20 декември 2018

На 12 декември 2018 г. в изложбената зала на Roca в България – „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16, се състоя церемонията по връчването на наградите „Светове и цветове”. Сред призьорите е и вестникът на българите в Испания – „Нова дума“. Конкурсът се организира за шести път от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), което тази година навършва 15 години от основаването си, в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България, в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), чиито имена носят две от наградите.

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, спазват професионалната и гражданска етика, отразяват важни обществени теми, обръщат специално внимание на екологията, културата и традициите.

Наред с номинираните за наградите в конкурса, на церемонията по награждаването присъстваха много журналисти, както и посланиците на Аржентина - Н. Пр. Алберто Труеба, на Венецуела - Н. Пр. Ориета Капони, на Куба - Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, заместник-посланикът на посолството на Испания Емилио Рамос Хара, ръководителят на Отдела по образование към посолството на Испания Сесар Аха, директорът на Институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, изпълнителният директор на Roca за Югоизточна Европа Жуан Жорда, оперативният директор на Roca България Димитър Дойнов и др.

Церемонията бе открита и водена от председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова.

Освен награди за публикации и предавания на колеги журналисти, СИЖБ връчи и дипломи „Обединител на култури” на личности и институции с особено голям и дълготраен принос за връзките между културите и за представянето на България пред света.

За наградата „Светлана Плашокова-Митева” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят, раздел „Печат и интернет медии“, бяха номинирани: Владислав Пунчев - кореспондент на испанската информационна агенция EFE; Марко Видал Гонсалес - автор на блога La Tortuga Búlgara; Момчил Инджов - журналист от списание „Клуб Z”; „Нова дума” - вестник на българите в Испания.

Наградата бе присъдена на вестник „Нова дума”.

 

Пълният текст е публикуван в брой 617 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: