Нова дума

Работодатели в България се срещнаха с над 1500 кандидати с опит в чужбина

zoom Работодатели в България се срещнаха с над 1500 кандидати с опит в чужбина

22 септември 2016

Най-големият кариерен форум за българи с опит в чужбина – „Кариера в България. Защо не?“, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“, се проведе в началото на септември за 9-ти пореден път. Събитието се осъществи под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

Рекорден бе броят на изложителите-работодатели на форума. Над 90 топ компании от София и страната участваха в изложението и предлагаха възможности за професионална реализация на кандидати с опит или образование от чужбина. Профилът на изложителите бе разнообразен – от стартиращи компании до големи интернационални офиси в сферата на финансите, застраховането, фармация, услуги, банки, храни и напитки, ИТ и бизнес, медии, НПО и публичен сектор.

Кандидатите също достигнаха рекорден брой – над 1500 с опит в 60 държави. Най-голям бе броят на тези, идващи от Англия – 20%, следвани от САЩ и Германия – с по 10%.  Организаторите констатираха, че се увеличава броят на кандидатите с опит от екзотични дестинации като Катар, Корея, Нова Зеландия, Израел, Естония, Индия, Финландия, Куба и Аруба. Най-желаните сектори за развитие са мениджмънт и консултантски услуги (43% и 36%), маркетинг и ПР (35%), ИТ (24%) и финанси, счетоводство и контрол (21%). Забелязва се и нарастващ интерес в секторите медии, наука, инженерство, телекомуникации, изкуства, продажби, образование и неправителствен сектор. Впечатление прави, че по-голямата част от кандидатите не са избрали само един сектор за развитие, а са отворени за допълнителни възможности.

Над 60% от кандидатите вече са се върнали в България, 20% са в чужбина и се колебаят дали да се върнат, 19% са убедени, че ще се върнат, а под 1% нямат намерение да се връщат. Над 54% от кандидатите имат над 3 години трудов опит, а 30% имат между 1 и 3 години, 12% имат опит само като стажанти и доброволци, а 4% нямат никакъв предишен опит.

Статистиката на организаторите показва, че над 65% от кандидатите на форума „Кариера в България. Защо не?“ участват заради възможности и информация за по-добра кариера, като 29% идват с идеята да се запознаят с конкретна фирма. Над 50% от регистрираните се интересуват и от допълнителните лекции и семинари на форума и запознанство с нови и интересни хора.

Повече от 35 лектори участваха в семинарната програма и споделиха своя опит и съвети за професионалната реализация в България. Водещи теми бяха „От там до тук – продължаващ професионален път в България“, „Растем докато се учим. Учим докато растем“, „Кой има време за свободно време?“, „Да работиш по призвание, вместо по образование“ и други. Сред лекторите са имена като Страци Кулински от Американския университет в България, Филип Генов от Уникредит Булбанк, Румяна Тренчева от SAP Labs, Кирил Петков от Proviotic, Борис Христов от 356LABS, Георги Тошев от „Другата България“ и други.

Всяка година организаторите си задават въпроса доколко е успешен форумът в намирането на работа на кандидатите. През изминалата година 70% от участниците на форума са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа. Целогодишно организаторите поддържат портал на завърналите се, който вече съдържа стотици истории на българи, избрали да се реализират обратно тук. По време на форума съвместно с „Успелите“ и „Едланта“ бе открита изложба, разказваща историите на 30 българи, които са се завърнали от чужбина и всеки ден правят България едно още по-хубаво място за живеене.

 

Историите на двама завърнали се от чужбина българи може да прочетете в брой 563 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: