Нова дума

Испанско отличие за български антимафиот

zoom Испанско отличие за български антимафиот

16 септември 2016

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев бе удостоен с високото отличие на Кралство Испания – „Сребърна Звезда”, за граждански заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между Република България и Кралство Испания. Това съобщават на сайта на агенцията. Знакът бе връчен от извънредния и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа на церемония в резиденцията на испанския посланик на 13 септември.

Вероятно поводът е и заловените преди два месеца цигари за около 7 милиона евро в Испания. Те бяха открити при акция на испанската полиция в три нелегални фабрики за цигари, ръководени от българи в иберийската държава. От правителствената пресслужба се похвалиха тогава, че тя е била инициирана от ГДБОП и испанските спецслужби. Тогава стана ясно още, че разбитите нелегални фабрики за цигари, ръководени от българи, са три – в Толедо, Саламанка и Малага. Общо 20 българи бяха арестувани.

Димитър Георгиев благодари за високото отличие, като подчерта, че то е признание за всички служители на ДАНС и партньори, с които Aгенцията работи. Георгиев изрази увереност, че отношенията между България и Испания ще продължат да бъдат пример за добро сътрудничество в съвместните усилия за повишаване нивото на сигурността в Европа.

На церемонията присъстваха заместник-министрите на вътрешните работи, председателят на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет г-жа Петя Първанова, представители от администрацията на президента и на министър-председателя.

Отличието се връчва за изключителни заслуги от Кралство Испания по предложение на Съвет на министрите и е утвърдено с кралски декрет през 1926 г.

„В момент, в който Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани със сигурността, само чрез доброто сътрудничество между държавите членки и съответните специализирани служби можем да отговорим адекватно на заплахите от тероризма и международната престъпност. Взаимоотношенията между България и Испания са пример за добро взаимодействие, а Вашият принос за него е безспорен. За мен е удоволствие да Ви връча това високо държавно отличие на Кралство Испания – Орден за граждански заслуги – Сребърна звезда на Испания“. Това каза Н.Пр. Хосе Луис Тапия при връчването на наградата.

„Приемам отличието като голямо признание за България, както и като оценка на труда на колегите от ДАНС и на всички, които работим заедно в област­та на сигурността. В условията на динамична и сложна среда за сигурност отношенията между България и Испания се развиват възходящо и остават пример за партньорство и добро взаимодействие в интерес на изграждането на един по-сигурен свят. Съвместните ни действия по отношение на предизвикателствата на миграцията и бежанците, усилията ни за противодействие на терористичните заплахи и проблемите, засягащи икономическата сигурност на ЕС, допринасят за повишаването на ефективността на общия европейски отговор. Благодаря Ви за голямото признание и оказаната чест”, заяви от своя страна председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: