Нова дума

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

zoom Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

21 юли 2016

До 35 изборни секции ще могат да се разкриват във всяка държава извън България. Таванът бе наложен от депутатите, които одобриха на второ четене промени в Изборния кодекс.

За разкриване на изборните бюра извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления, предвиждат още текстовете, приети със 100 гласа „за“, 25 „против“ и 8 „въздържал се“. (За Испания това означава, че за всяко едно населено място, различно от Мадрид и Валенсия, ще трябва отново да се събират заявления, за да може да има секция.)

Броят на изборните секции в чужбина бе определен след тежки преговори между управляващите партии. Заради първоначалните ограничения имаше протести на българи зад граница и вето на президента Росен Плевнелиев, което обаче бе преодоляно.

Против текстовете се изказаха депутати от ДПС и независими около Лютви Местан с мотив, че те ограничават правата на българите в чужбина и най-вече – на тези в Турция. Според Местан текстовете са фашистки и ще доведат до етнонацизъм, заради който историята ще осъди управляващите.

Стана ясно също, че българите, които живеят и гласуват в чужбина, вече също ще могат да гласуват с „Не подкрепям никого“. И в техните бюлетини вече ще има квадратче да наказателен вот, решиха депутатите. Досега подобна опция беше предвидена само за гласуващите у нас заради задължителния вот. Гласовете „Не подкрепям никого“ обаче ще се отчитат само статистически.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Значи отново ще подаваме заявления... Дали ще успеят да се разкрият и 10 секции в Испания при това положение...