Нова дума

Събират дарения за паметник на Емил Димитров в Плевен

Събират дарения за паметник на Емил Димитров в Плевен

30 април 2015

На 23 декември тази година ще се навършат 75 години от рождението на легендарния певец, звездата на българската естрада Емил Димитров. В родния му град Плевен започна кампания за изграждане на негов паметник, съобщиха в писмо до "Нова дума" от вестник "Посоки" - Плевен, който е медиен партньор на инициативата. Проектът е одобрен и се изработва от плевенски скулптор, а идеята е бюст-паметникът да бъде поставен в центъра на гр. Плевен, на централния площад, близо до читалище „Съгласие“.  Очаква се той  да бъде готов и открит в края на декември, за юбилейното честване, на което ще присъства и синът на Емил Димитров, носещ неговото име.

Голямата звезда на българската естрада е роден през 1940 година в Плевен. Двадесетгодишен дебютира като певец  със своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти  и е най-продаваният български певец на всички времена – 50 милиона плочи в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. В репертоара си има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ , „Джулия“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“, „Моя страна“... 

Нека си спомним  вечните му песни и онази, по текст на Иля Велчев и музика на Емил Димитров, в която той пееше: „Ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял напразно…”, призовават от вестник "Посоки".

За набиране на необходимите средства за паметник на Емил Димитров, Инициативен комитет разкри дарителска сметка в Банка ДСК - Плевен:

IBAN BG81STSA93000022458885

BIG: STSABGSF

Основание: Дарение за паметник на Емил Димитров

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: