Нова дума

Испанците от хор „Чамусиа“ гостуваха в Ловеч

Испанците от хор „Чамусиа“ гостуваха в Ловеч

16 април 2015

Испанският хор „Чамусиа“, който пее български народни песни и който взриви Фейсбук, бе специален гост на Ловеч за празника Цветница. По време на пребиваването си в България посети и с. Гостиня, съобщават от пресцентъра на община Ловеч. По покана на кметския наместник Валентина Цвяткова хористите се включиха в честванията на Лазаровден и Цветница и там. Тържеството бе на 3 април. Заедно празник за селото направиха гостите от Испания и самодейците от читалището в с. Пресяка. Пресечени изпълниха автентични песни от българския фолклор, а „Чамусия” се представи с традиционни испански и няколко известни български народни песни.

В края на концертната програма Цвяткова изказа благодарност към всички участници и гости и поднесе на гостуващите състави цветя и сувенири като подарък.

Тържеството продължи в ресторанта на селото, където испанските гости опитаха от домашно приготвените баница, баклава и други ястия от  традиционната българска кухня.

Те посетиха новопостроения православен храм „Света Великомъченица Параскева” в Гостиня, където свещеноиконом Любомир Казашки отслужи празничен молебен. След това разгледаха етнографската колекция на селото, където бяха посрещнати по стар български обичаи с пита и сол. Председателят на местното читалище Снежанка Иванова ги запозна  културно-историческото наследство на Гостиня. Срещата на двете култури завърши с много емоции, български хора и фойерверки.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: