Нова дума

Митрополит Антоний представи пред Цветан Цветанов възможността за изграждането на първия български храм извън страната

Митрополит Антоний представи пред Цветан Цветанов възможността за изграждането на първия български храм извън страната

15 април 2015

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Това съобщиха за "Нова дума" от пресцентъра на ГЕРБ. По време на срещата митрополит Антоний запозна Цветанов с историческата възможност за изграждането за първи път на православен храм на Българската православна църква в Западна и Централна Европа. Храмът ще бъде изграден в град Енгера във Валенсианска област в Испания и ще отговаря в пълнота на православния канон, подчерта Негово Високопреосвещенство и информира Цветанов, че българската общност в Испания е най-голямата в Европа и до сега няма собствен православен храм и посещава руски, румънски и арменски храмове.

Цветан Цветанов се ангажира да запознае министър-председателя Бойко Борисов с историческата възможност за построяването на българския православен храм в Испания. Негово Високопреосвещенство подчерта, че ще се обърне със специално писмо към премиера, защото Борисов винаги е бил съпричастен към вярата и делата на Българската православна църква. Митрополит Антоний призова държавата, в лицето на премиера Борисов, да подпомогне изграждането на православния храм, за да може българите в Испания да се молят и да почитат светлите християнски празници в собствен храм. Антоний отправи към Цветанов пожелания за здраве по случай Възкресение Христово и изпрати специални поздрави за премиера Бойко Борисов.

Българският храм в Испания ще бъде построен върху терен, който е предоставен безвъзмездно и безсрочно на Българската православна църква от кметството на град Енгера.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: