Нова дума

Наш филм с награди на фестивали в Испания

Наш филм с награди на фестивали в Испания

27 ноември 2014

Кино-фестивалът La Orquídea в Куенка завърши на 28 ноември с гала вечер в театър Carlos Cueva Tamariz, на която бяха раздадени наградите в 4 категории.

В раздела за пълнометражни филми безспорен победител стана българската лента „Урокът“ (The Lesson) на режисьорския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Те обаче не бяха в залата, за да получат статуетката.

Филмът бе отличен с голямата награда в секция „Нови режисьори“ и на международния филмов фестивал в Сан Себастиан. Отличията бяха раздадени в края на септември, а бонусът към статуетката тогава бе награда от 50 000 евро за екипа, направил филма с оскъдни финансови средства.

Фестивалът в Сан Себастиан е в Топ 4 на най-престижните в света филмови конкурси. В 61-годишната му история фигурират премиери на Хичкок и Уди Алън.

Точно затова самата селекция на българския филм „Урокът“ за участие във феста е сериозен успех. Преди европейската си премиера в Сан Себастиан „Урокът“ получи летящ старт в САЩ и Канада с участието си във фестивал в Торонто без конкурсен характер, резултатът от който са подписани договори за дистрибуция.

Режисьорите Грозева и Вълчанов правят пореден успешен проект с благоевградчанка Магделена Илиева, която поема ролята на продуцент и организира цялостното заснемане на продукцията. Късометражният им филм „Скок“ миналата година направи фурор и спечели цял куп награди, като се почне от първата награда на Филмовата академия в България, през голямата награда на кинофестивал в Брюксел и аналогично отличие на форум в Сеул. За екипа филмът „Урокът“ е пълнометражният им дебют.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: