Нова дума

Работещите в чужбина българи изпратиха у нас рекордна сума пари

Работещите в чужбина българи изпратиха у нас рекордна сума пари

15 юли 2014

Рекордна сума пари са изпратили през май българите, работещи в чужбина, показват последните данни на БНБ. Според тях трансферите към близките и роднините им у нас възлизат на 85,2 млн. евро, което е най-високата сума от началото на годината досега. Това прави по 2,7 млн. евро средно на ден.

Общо за първите пет месеца на годината българите зад граница са изпратили 369,3 млн. евро. В сравнение със същия период на миналата година трансферите са нараснали с едва 300 хил. евро. Със сигурност сумата, която работещите в чужбина са пратили у нас, е доста по-голяма от отчитаната от БНБ, тъй като в нея не се включват донесените пари на ръка, както и тези, получени чрез системите за парични преводи.

Сравнение с данните на БНБ за преките инвестиции у нас показва, че емигрантските пари надхвърлят директните капиталовложения със 137 млн. евро. За първите пет месеца на годината преките инвестиции възлизат на 232 млн. евро нето. В сравнение със същия период на миналата година БНБ отчита намаление от нетните инвестиции със 147 млн. евро.

През май преките инвестиции в страната са едва 8,6 млн. евро при 151,8 млн. евро през май 2013 г. Общата сума на вложенията в страната за петте месеца на тази година възлиза на 302 млн. евро, което е със 154 млн. евро - (33,8%) по-малко от съшия период на 2013 г.

По държави най-големите преки инвестиции в страната за януари - май 2014 г. са от Британските Вирджински острови (110,5 млн. евро). На второ място по инвестиции в страната е Холандия – 74,5 млн. евро, а на трето – Австрия (58,8 млн. евро). Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Франция (-46,4 млн. евро).

В същото време български компании са инвестирали в чужбина 70,6 млн. евро за първите пет месеца на 2014 г. при 50,4 млн. евро за същия период на миналата година.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Хуан Декор 24/07/2014

    Би трябвало управлението да се замисли (ако има с какво) и да въведе даначни облекчения.Също така да направи така, че минута разговор до България да не е на цената на сателитна връзка!?