Нова дума

Съпричастност от чужбина за пострадалите при наводненията в България

Съпричастност от чужбина за пострадалите при наводненията в България

20 юни 2014

Щетите от стихийното бедствие във Варна, Добрич и Велико Търново, което отне живота на най-малко 11 души, сред които и деца, разруши домове и къщи, отнесе автомобили, все още се изясняват.

Хората в региона обаче имат нужда не само от подкрепа, но и от материална помощ.

Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“ организираха акции за събиране на средства. Открита е банкова сметка, по която може да се получават дарения и от чужбина:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89

BIC: UNCRBGSF

Банка: Уникредит Булбанк

Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7

Име: ФПББ

Основание: наводнение 2014

Организациите уточняват, че преводите няма да бъдат таксувани с входящи такси.

Те ще работят за координиране между дарителските кампании, евентуалната държавна помощ и общините и ще поканят представители на институциите и медии в Обществен съвет, който ще осигури прозрачност на решенията с дарителските пари.

От България може да се помогне чрез SMS с текст DMS VARNA на телефон 17777.

БЧК вече предоставя на пострадалите във Варна питейна вода, подкрепителни напитки, храна и артикули от първа необходимост от бедствения си резерв.

Бедствените складове са отворени и има готовност на нуждаещите се да се предоставят одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници и други материали от първа необходимост.

Българският Червен кръст също откри специална банкова сметка за дарения от България и чужбина:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG64UNCR76301078660913

UNCRBGSF

(За пострадалите от наводненията в страната.)

Помощи може да се изпращат в пункта във Варна на адрес: ул. „Иван Вазов”, 26 – Детската къща. Всеки, който има възможност, може да дари на място одеала, дрехи, вода, гумени ботуши, медикаменти и др.

Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия варненски квартал „Аспарухово”. Желаещите да се включат във възстановяването на нормалната обстановка вземат участие в разчистването на калта, отпадъците и дървесната маса, съобщиха от пресцентъра на общината.

Сборен пункт за доброволците е кризисният щаб, разположен в районното кметство на Аспарухово. Възниква обаче недостиг на лопати, кофи и ботуши. Всички желаещи да положат доброволен труд в района на бедствието могат да търсят в районното кметство в Аспарухово координатора на доброволците – Петър Манчев, директор на дирекция „Управление на собствеността” в община Варна.

* * *

„Нова дума” изказва съболезнования към близките на загиналите и изразява подкрепа към всички пострадали при наводненията в страната!

23 юни е обявен за Ден на национален траур.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Благодаря за информацията на Нова дума. Вече изпратих 10 евро.. Нека всички да помогнем дори и да е с няколко евра. Да почиват в мир жертвите и на всички пострадали много сила и кураж за да се справят с ужасното бедствие!