Нова дума

Българите предпочитат да се заселят в южната част на ЕС

12 юни 2014

Българите и румънците, които напускат своята родна страна, за да се заселят в друга държава членка на ЕС, предпочитат страните в южната част на съюза. Това показват резултатите от изследването на Центъра за европейски науки “Вилфрид Мартенс”.

Изследването се основава на данните от многогодишни наблюдения, според които българите и румънците най-често се заселват в Италия, 37%, и Испания, 30%. За тях държавите от Западна Европа са по-непривлекателни. Например само 12% се отправят към Германия, а 5% - към Великобритания. Според данните на британската национална статистика през май, пет месеца след премахването на ограниченията за достъп до пазара на труда в ЕС за българи и румънци, броят на гражданите от тези две страни във Великобритания е намалял с 3000 души.

Изследването се позовава на официални данни на ЕС, според които до 2025 г. в Германия ще се усети недостиг от 6 милиона квалифицирани служители. Проучването разглежда проблемите с мигрантите в ЕС, имиграцията на хора от държави извън съюзи и присъствието на тези в предизборните дебати за Европейски парламент. Заключението от изследването е, че крайнодесните и популистки партии, както и някои традиционни политически сили, преднамерено са включили тези проблеми относно движението на хората в ЕС, за да спечелят поддръжката на европейските избиратели, които заради кризата се страхуват да не загубят работните си места.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: