Нова дума

Заявления за пенсия и за преизчисляване на стаж вече ще се подават и онлайн

20 март 2014

Заявленията за отпускане на пенсии и добавки към тях, както и заявленията за преизчисляване на пенсии за придобит допълнителен осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането вече ще могат да се подават по електронен път, съобщи правителственият пресцентър.

Това ще стане, след като влязат в сила одобрените от кабинета промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които я привеждат в съответствие с измененията в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), действащи от 1 януари 2014 г.

С промените се определя и редът за представянето на документи за доход, получен в друга държава, при преценка за правото на социална пенсия за старост.

Новите текстове уточняват процента на загубена работоспособност на членовете на семейството, които са навършили 18-годишна възраст и са неработоспособни, при определяне на годишния доход на член от семейството – с определена от териториалните експертно-лекарски комисии (ТЕЛК) или Националната експертно-лекарска комисия (НЕЛК) 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

 

Пълният текст е публикуван в брой 501 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: