Нова дума

Росен Плевнелиев пред в. "Обзървър": Лондон рискува да остане в изолация

26 декември 2013

Българският президент Росен Плевнелиев се включи в дебата за имиграцията във Великобритания с ексклузивно интервю за в. "Обзървър", в което призовава страната да остане вярна на своето наследство като "глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използва страховете на хората.

Плевнелиев посочва в интервюто, че да се изолира Великобритания и да се вреди на репутацията  ѝ "не е правилната история, която да бъде написана". Според президента политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях.

"Българите днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно британско общество. Дали във Великобритания пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?", запита държавният глава.

По думите на му политиците трябва да са готови да кажат неудобната истина и да отстояват "неприятните, но нужни решения" дори и с цената в краткосрочен план това да се отрази негативно на рейтинга им.

Президентът посочи, че има безпокойства за сигурността на българите, които вече се намират в Обединеното кралство, и призна, че на срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на миналия месец е поискал обяснение от британския премиер Дейвид Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство, пише още вестникът. Плевнелиев заяви, че е получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани.

Президентът е изказал също опасения, че резултатите от социологическите проучвания за Британската партия на свободата (ЮКИП) и нейния лидер Найджъл Фараж подтикват Камерън да действа съобразно краткосрочните интереси на Консервативната партия и против тези на Великобритания.

Според Плевнелиев политиците трябва да се поучат от грешките през ХХ в. И отживялата политика на издигане на стени и железни завеси и да разберат, че "всеки един от нас, било то България или Великобритания, е слаб, когато е изолиран". "XXI век е не издигане на стени, а събарянето им, свързването на народи, култури, икономики, промишленост", заявява в интервюто българският президент.

По думите му британският премиер трябва да помисли как ще го оцени историята и не бива да забравя дългосрочните приоритети и ценности, понеже един политик не остава в историята с всекидневните си задачи и решения. Плевнелиев посочи, че Великобритания може да се поучи от начина, по който България се е приспособила към първата имигрантска вълна в съвременната си история с пристигането на около 11 хил. души от африкански и близкоизточни държави през последните две години.

"Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме," посочи президентът.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: