Нова дума

Субсидиите за партиите – само с лев по-ниски

9 декември 2013

Партиите в парламента решиха окончателно да орежат държавните си субсидии догодина. Текстът, който нажежи политиката през последните седмици, беше приет на второ четене без нито едно изказване. Така Народното събрание гласува в закона за бюджета, че догодина политическите формации да получават 11 лева на глас, вместо 12 лева както е до момента. Това означава, че орязването на партийните пари догодина ще е с 8,33%.

Парламентът отхвърли искането на "Атака" партиите вече да не получават пари от бюджета. За това предложение гласуваха едва 9 народни представители. 74 депутата бяха против, а 69 се въздържаха.

За пълното отпадане на държавните субсидии настоява и "България без цензура" на Николай Бареков. Преди седмица той призова президента да наложи вето върху този текст от закона за бюджета.

Депутатите отхвърлиха и предложението на Георги Кадиев от БСП субсидиите да бъдат намалени съществено. Той настояваше парите за партиите да се намалят до 6 лева на глас вместо 12 както са в момента. Решението беше взето след поредното забавяне на старта на работния ден на депутати.

Депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала и един депутат не достигна за нужния кворум. След втория опит за регистрация заседанието започна.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: